Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, la TVR INFO: Din 2018 până astăzi, de când DNA a pierdut competența de a ancheta magistrați, niciun procuror sau judecător nu a mai fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie

Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, a atras atenția joi seară, la Tema zilei, pe TVR INFO, că din momentul în care instituția pe care o conduce a pierdut competența de a ancheta magistrați, niciun procuror sau judecător nu a mai fost pus sub acuzare pentru corupție și, prin urmare, nici nu a mai fost trimis în judecată. "Este greu să cred că a dispărut corupţia din sistemul judiciar prin pierderea competenţei de către DNA", a declarat Bologa.

29 Septembrie 2022, 22:02 (actualizat 30 Septembrie 2022, 15:13) | Mihaela Carpea |

Această situație a devenit evidentă după modificarea din octombrie 2018, când DNA a pierdut competența de a ancheta magistrați.

"Noi, până în anul 2018, am trimis în judecată aproximativ 160 de procurori şi judecători pentru fapte de corupţie, majoritatea dintre aceştia au fost condamnaţi. Ei bine, din 2018 până astăzi, niciun procuror sau judecător nu a mai fost pus sub acuzare pentru fapte de corupţie, darămite să mai fie şi trimis în judecată", a declarat Crin Bologa.

"Or, lupta împotriva marii corupţii înseamnă şi lupta împotriva corupţiei din sistemul judiciar. Eu sper ca procurorii care acum sunt desemnaţi să efectueze urmărirea penală să aibă rezultate cât mai grabnic și în acest domeniu, pentru că (...) este greu să cred că a dispărut corupţia din sistemul judiciar prin pierderea competenţei de către DNA".

"Sunt procurori curajoși și buni profesioniști la Direcția Națională Anticorupție, din păcate mai puțini ca în alți ani. În prezent, nu putem depăși o cifră de 70-74% din schema de personal a procurorilor", a mai atras atenția Crin Bologa.

"Când am ajuns aveam 68% această cifră. Principala cauză, zic eu, este că s-a mărit foarte mult vechimea în funcția de procuror necesară pentru a ajunge în funcția de procuror la Direcția Națională Anticorupție", a adăugat procurorul șef.

Acum sunt necesari 8 ani, la care se adaugă 2 ani de Institutul Național al Magistraturii. Prin noile legi ale justiției, se ajunge la o perioadă de 10 ani, la care se adaugă 3 ani perioada INM.

VEZI și Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, la TVR INFO: Pentru că noi nu mai arătăm publicului și prin presă ceea ce facem, impresia este că noi nu avem activitate. Discreția îi ajută pe procurorii de caz

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 10°C
IASI 2°C 8°C
CLUJ 8°C 5°C
CONSTANTA 9°C 12°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI