Procurorii Florentina Mirică, Marius Iacob, Cristian Lazăr și Elena Grecu și-au depus candidatura la șefia DNA

23 iulie 2018, 08:41

Prima care și-a depus candidatura de dimineață a fost Florentina Mirică, procuror anticorupție. Magistratul a fost numit în urmă cu 4 ani de Laura Codruța Kovesi la șefia Serviciului Combaterea corupției în justiție din DNA. Este cunoscută drept o apropiată a fostei șefe a DNA.

La prânz a ajuns la Ministerul Justiției Marius Iacob. Devenit celebru după ce a instrumentat dosarul Elodia, procurorul a lucrat multă vreme cu Laura Codruța Kovesi, inclusiv la Parchetul general.

Al treilea candidat este Cristian Lazăr. Lucrează de mult timp ca magistrat la Parchetul General. Acum e adjunctul şefului Secţiei de Urmărire Penală. Cristian Lazăr este procurorul care a anchetat Dosarul „Caselor lui Klaus Iohannis”, dar și Dosarul „Închisorilor CIA pe teritoriul României” și tot el a închis cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

Își dorește funcția de procuror șef al DNA și Elena Grecu. Procuror în cadrul Direcției, șefa Serviciului Juridic este al patrulea candidat înscris la şefia DNA. Ministrul Justiției a anunțat că, în cazul în care funcția nu va fi ocupată, procedurile se vor relua.

În perioada 25-27 iulie, candidații vor susține interviurile cu ministrul Justiţiei. Rezultatul selecției va fi anunțat pe 30 iulie.

 

UPDATE Procurorul Elena Grecu şi-a depus luni candidatura la selecţia organizată de Ministerul Justiţiei pentru funcţia de şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. 

Candidatura acesteia a fost confirmată, pentru AGERPRES, de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. 

Elena Grecu a fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, iar în prezent este şef serviciu în structura centrală a DNA.

 

În 2014, Florentina Mirică a fost numită de Laura Codruța Kovesi la șefia Serviciului Combaterea corupției în justiție din DNA.

Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care, în urmă cu două luni, au semnat o scrisoare deschisă prin care cereau respectarea independenței justiției.

Procurorul șef adjunct al DNA, Marius Iacob, s-a înscris și el în cursa pentru conducerea Direcției.

Al treilea înscris este procurorul Cristian Lazăr, care vine din afara DNA, mai precis de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

“Eu pot să vă asigur de un singur lucru: noi avem în ţară procurori valoroşi şi serioşi care pot prelua şefia DNA. Cred că unii dintre procurori au această părere că numirea se va face ca în precedent, pe baza unor înţelegeri. Vă asigur că nu va fi aşa ceva” – a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Duminică,  Tudorel Toader spunea că nu a fost depus încă niciun dosar pentru funcţia de procuror şef al DNA și preciza că probabil astăzi se vor înregistra mai multe candidaturi.

Selecţia pentru propunerea în funcţia vacantă de procuror-şef al DNA se va desfăşura în perioada 9 – 30 iulie 2018. Procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă până la data de 23 iulie.

Cererile de participare la selecţie vor fi însoţite de dovada îndeplinirii condiţiilor de vechime, un proiect privind exercitarea atribuţiilor specifice funcţiei de conducere pentru care participă la selecţie, un curriculum vitae, minim 10 lucrări întocmite de procuror în compartimentele în care şi-a desfăşurat activitatea în ultimii 5 ani, ultimul raport de evaluare a activităţii profesionale a procurorului participant la selecţie şi orice alte înscrisuri relevante.

Lista procurorilor care îndeplinesc condiţiile legale de participare la selecţie şi programarea interviurilor se vor afişa la sediul Ministerului Justiţiei şi pe site-ul instituţiei la data de 24 iulie, urmând ca în perioada 25 – 27 iulie candidaţii selectaţi să susţină interviurile cu ministrul Justiţiei.

Rezultatele selecţiei vor fi anunţate public pe data de 30 iulie.

„Propunerea/propunerile ministrului Justiţiei va fi/ vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru procurori, în vederea obţinerii avizului acestei instituţii. Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerea preşedintelui României în vederea numirii în funcţia de conducere. Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcţie de numărul procurorilor înscrişi”, potrivit anunțului  Ministerului Justiției.

Funcţia de procuror şef al DNA a devenit vacantă după ce Laura Codruţa Kovesi a fost revocată de la şefia DNA printr-un decret emis pe 9 iulie de preşedintele Klaus Iohannis, care a pus în aplicare o decizie a Curţii Constituţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite