Procurorii DNA au refăcut cronologia zilei de 31 ianuarie, în care a fost adoptată Ordonanţa 13

27 februarie 2017, 19:49

Procurorii DNA nu au găsit probe care să susţină acuzaţia împotriva liderului PSD Liviu Dragnea. Acesta fusese reclamat că şi-ar fi folosit influenţa astfel încât Guvernul să adopte Ordonanţa 13 ce l-ar fi putut ajuta şi pe el în dosarul de la Înalta Curte. În schimb, procurorii DNA au descoperit 3 infracţiuni noi ce nu sunt de competenţa lor şi au trimis dosarul la Parchetul General. Este vorba de favorizarea făptuitorului, prezentarea de date nereale preşedintelui sau parlamentului, sustragerea şi distrugerea de înscrisuri şi probe şi fals intelectual. Procurorii au refăcut şi cronologia adoptării celebrei Ordonanţe 13.

Totul a pornit pe 16 ianuarie, când fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a luat decizia să elaboreze ordonanţele privind graţierea şi modificarea codurilor penale. Toate documentele ar fi trebuit să fie gata pentru şedinţa Guvernului din 18 ianuarie. Potrivit DNA, Iordache voia să dezincrimineze total abuzul în serviciu şi să modifice şi legislaţia privind infracţiunile de corupţie.

Pe 17 ianuarie au fost eleborate cele două ordonanţe, însă abuzul nu a mai fost dezincriminat şi s-a introdus pragul de 200 de mii de lei. Specialiştii din minister i-ar fi atras atenţia lui Florin Iordache că ordonanţele încalcă mai multe tratate internaţionale cum ar fi Convenţia de la Merida şi nu se poate justifica urgenţa demersului.

Cele două ordonanţe urmau să fie adoptate în şedinţa guvernului din 18 ianuarie, însă intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis a blocat planurile.

Pe 31 ianuarie, la ora 17, MJ a solcitat avize de la 5 ministere şi CSM pentru deja celebra ordonanţă 13.

La ora începerii şedinţei de Guvern, 19.45, veniseră doar 2 dintre cele 5 avize, de la Ministerul de Interne şi Consiliul Legislativ.

La ora 20:02, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a emis un aviz negativ trimis prin fax la Ministerul Justiţiei. Acest aviz care bloca ordonanţa este de negăsit, ar fi fost sustras şi distrus, susţin procurorii DNA.

În aceeaşi seară, între 21:10 – 21:15, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a amis un al doilea aviz, de această dată pozitiv. Audiată la DNA, ministrul Graţiela Gavrilescu nu a explicat ce a făcut-o să se răzgândească.

Procurorii susţin şi că ministrul de externe Theodor Meleşcanu a semnat la Guvern avizul MAE, fără consultarea specialiştilor din minister.

Chiar şi aşa lipsea avizul CSM, care urma să discute a doua zi textele propuse de minister. Guvernul nu a mai aşteptat şi a adoptat în seara de 31 ianuarie ordonanţa 13.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite