Procurorii șefi să fie numiți fără acordul președintelui, la propunerea ministrului Justiției – în noul pachet de legi ale justiției

23 august 2017, 11:50

Ministrul Justiţiei a propus trecerea Inspecţiei Judiciare de la CSM la Ministerul Justiţiei, aşa cum era pe vremea ministrului Rodica Stănoiu din Guvernul Năstase. Toader propune şi ca magistraţii, nu doar statul, să plătească despăgubiri pentru erorile judiciare.

Preşedintele ar urma să fie eliminat din procedura de numire a procurorilor şefi, magistraţii ar putea fi anchetaţi nu de către DNA, ci de o structura nou înfiinţată în Parchetul General, iar procurorii şefi ar putea să infirme deciziile procurorilor şi pe conţinut, nu doar pe legalitate. Ministrul a propus şi ca absolvenţii de drept să poată deveni magistraţi doar după vârsta de 30 de ani.

Parchetul General a criticat propunerile lui Tudorel Toader: „Ministerul Public a luat act cu surprindere şi îngrijorare de modificările anunţate de ministrul Justiţiei şi asupra cărora procurorii nu au fost consultaţi în prealabil”.

În schimb, Inspecţia Judiciară este de acord cu propunerea ministrului.

„Apreciem intenţia ministrului Justiţiei de a consolida independenţa Inspecţiei Judiciare faţă de Consiliul Superior al Magistraturii” – au declarat reprezentanţii Inspecţiei Judiciare.
Schimbările propuse de ministru au stârnit critici şi în societatea civilă.

Proiectul ministrului Justiţiei trebuie avizat de CSM şi adoptat de Guvern. Abia după aceea ar putea ajunge în Parlament. Ministerul trebuie să modifice şi codurile penale, ca urmare a mai multor decizii ale Curţii Constituționale.

 

ACTUALIZARE În ședința de guvern, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat în ședința de guvern, ca actualele mandate nu vor fi afectate.

Cei care au azi mandate le duc la capăt, dacă le duc la capăt, și după ce intră legea în vigoare se vor aplica noile prevederi.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat miercuri dimineață,  principalele propuneri de modificare a legilor justiției – statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și legea privind CSM. Una dintre cele mai importante schimbări anunțate de Tudorel Toader este excluderea președintelui României din procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a Procurorului General.

Tudorel Toader a anunțat modificări și în ceea ce privește răspunderea magistraților.

Klaus Iohannis: Propunerile ministrului Justiției – atac asupra statului de drept, independenței Justiției și împotriva luptei anticorupție

Declarații ale ministrului Justiției:

– Toate funcțiile că este procuror general, procuror adjunct, șef la DIICOT, la DNA, adjuncții dânșilor, să decidă secția pentru procurori, pe baza aceluiași principiu, din cadrul CSM-ului, la propunerea ministrului Justiției, pe baza unei proceduri transparente, publice, procurori care la rândul lor trebuie să aibă vechime 10 ani. Ce apare modificat aici – faptul că decide secția pentru procurori, faptul ca propunerea vine de la ministrul Justiției.

– vreau să fac referire la una din condiționalitățile, una dintre cerințele MCV, care recomandă o procedură transparentă pentru numirea procurorilor în funcție, care recomandă în același timp, neamestecul factorului politic.

– se va spune:  De ce președintele ICCJ este numit de președintele Republicii iar procurorii șefi numiți de secția pentru procurori la propunerea ministrului, în condițiile în care și unii și alții magistrați ? Răspunsul rezultă din statutul special pe care îl au unii și alții.  Procurorii sunt subordonați ierarhic, judecătorii nu sunt subordonați ierarhic. Procurorii se bucură de stabilitate, judecătorii de inamovibilitate.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a prezentat, miercuri, intr-o conferinta de presa la sediul ministerului, proiectul de lege privind modificarea legilor justiției. „Vorbim despre legile justitiei – legea 303, 304, 317, toate din 2004.

Toader: Inspecția Judiciară trece la Ministerul Justiției

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că una dintre modificările propuse la pachetul de legi ale Justiției prevede ca Inspecția Judiciară să treacă la Ministerul Justiției.

Toader anunță înființarea în cadrul Ministerului Public a unei direcții specializate în anchetarea procurorilor și judecătorilor.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a mai anunțat miercuri că se dorește înființarea unei direcții specializate în cadrul Ministerului Public, care să efectueze urmăriri penale pentru faptele săvârșite de către judecători și procurori, indiferent de natura și gravitatea acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă