Donald Trump ținea în baie documente secrete despre programele nucleare, despre capacitățile de apărare ale SUA și ale altor țări. Procurorul de caz: Dedicarea noastră pentru aplicarea legii dă exemplu întregii lumi

Donald Trump este vizat de 37 de capete de acuzare, în special de "reţinerea de informaţii privind securitatea naţională" şi de "obstrucţionarea justiţiei" în dosarul arhivelor de la Casa Albă, potrivit actului de acuzare dat publicităţii vineri.

09 Iunie 2023, 22:22 (actualizat 09 Iunie 2023, 23:38) | Mihaela Carpea |
Donald Trump

Potrivit anunțului făcut vineri seară de Jack Smith, procurorul special desemnat în acest caz, Donald J. Trump este acuzat de încălcări ale legilor securității naționale și de participarea la o conspirație pentru a obstrucționa justiția. Punerea sub acuzare a fost votată de un mare juriu format din cetățeni din Districtul de Sud al Floridei.

Procurorul a invitat la citirea în întregime a documentului dat publicității, "pentru înțelegerea sa deplină și a gravității infracțiunilor menționate în acuzații".

În rechizitoriul procurorilor se menționează că Trump a stocat în cutii "informații referitoare la capacitățile de apărare și de armament atât ale Statelor Unite, cât și ale altor țări, despre programe nucleare ale Statelor Unite, despre vulnerabilitățile potențiale ale Statelor Unite și ale aliaților săi la atacuri militare, precum și planuri de posibile represalii ca răspuns la un atac străin."

"Dezvăluirea neautorizată a acestor documente clasificate ar putea pune în pericol securitatea națională a Statelor Unite, relațiile externe, siguranța Armatei Statelor Unite și a surselor umane și viabilitatea continuă a metodelor sensibile de colectare a informațiilor", arată anchetatorii.

Materialele proveneau de la Pentagon, CIA, Agenția Națională de Securitate și de la alte agenții de informații.

"Bărbații și femeile din comunitatea de informații a Statelor Unite și din Forțele noastre armate își dedică viețile protejării națiunii noastre și oamenilor săi. Legile noastre care protejează informațiile privind apărarea națională sunt critice pentru siguranța și securitatea Statelor Unite și trebuie puse în aplicare. Încălcarea acestor legi pune țara noastră în pericol. Inerența statului de drept este un principiu de bază al Departamentului Justiției, iar dedicarea noastră pentru statul de drept dă un exemplu întregii lumi. Avem un set de legi în această țară și se aplică tuturor. Aplicarea acestor legi, colectarea faptelor determină rezultatul unei investigații. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Procurorii din biroul meu sunt printre cei mai talentați și experimentați din Departamentul de Justiție. Au investigat acest caz conform celor mai înalte standarde etice și vor continua să facă la fel, pe măsură ce acest caz evoluează. Este foarte important să atrag atenția că persoanele acuzate trebuie considerate nevinovate până se dovedește contrariul, dincolo de orice urmă de îndoială, într-o instanță. Pentru aceasta, biroul meu va căuta să deruleze un proces rapid, în concordanță cu interesul public și cu drepturile acuzatului. Așteptăm cu nerăbdare să ne prezentăm cazul unui juriu de cetățeni din Districtul de Sud al Floridei. În concluzie, aș vrea să mulțumesc angajaților publici dedicați din FBI cu care biroul meu a condus această investigație și care muncesc neobosit, în fiecare zi, pentru respectarea statului de drept. Sunt foarte mândru să fiu umăr la umăr cu ei", a declarat Jack Smith.

Donald Trump întâmpină astfel un nou obstacol în calea ambiţiilor sale prezidenţiale, odată cu inculparea sa de către justiţia federală. Însuși Trump a anunţat joi că a fost pus sub acuzare de justiţia federală în legătură cu modul de gestionare a arhivelor Casei Albe. "Administraţia coruptă Biden i-a informat pe avocaţii mei că am fost inculpat, probabil în cazul fals al cutiilor", a scris el pe reţeaua sa de socializare Truth Social, referindu-se la cutiile cu documente luate cu el când a plecat de la Washington.

Donald Trump devine primul fost preşedinte din istoria SUA inculpat de justiţia federală.

Preşedintele american Joe Biden a dat asigurări vineri că nu se află în legătură cu procurorul general Merrick Garland în legătură cu inculparea istorică a predecesorului său, Donald Trump.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 25°C
IASI 20°C 21°C
CLUJ 21°C 20°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 28°C 24°C
BRASOV 21°C 19°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI