Procesul în care Donald Trump este acuzat de fraudă fiscală începe în octombrie 2023. Curtea Supremă a autorizat transferul declaraţiilor fiscale ale fostului președinte către Congres

23 noiembrie 2022, 08:03

Procurorul general al statului New York îl acuză pe Trump că a manipulat cu bună știință evaluările activelor grupului Trump Organization și solicită daune de 250 de milioane de dolari în numele statului.

Procurorul cere și interzicerea dreptului de a conduce companii pentru fostul președinte și copiii săi.

Marți, Curtea Supremă a permis transferul declarațiilor fiscale ale fostului președinte SUA către Congres, respingând un ultim recurs al fostului preşedinte republican, notează AFP, preluată de Agerpres.

O comisie din Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul democraţilor până în ianuarie, cere de trei ani documentele transmise autorităţilor fiscale de Donald Trump în perioada 2015 – 2020. Dar, spre deosebire de toţi preşedinţii americani începând din anii 1970, Donald Trump a refuzat în mod constant să îşi facă publice declaraţiile fiscale şi s-a luptat cu înverşunare în instanţă pentru a bloca solicitarea din partea Congresului.

După mai multe episoade, o instanţă federală de apel autorizase autorităţile fiscale, la sfârşitul lunii octombrie, să transmită aceste documente comisiei din Camera Reprezentanţilor. Donald Trump a introdus un recurs în regim de urgenţă la Curtea Supremă a Statelor Unite pentru a bloca acest transfer.

Curtea Supremă a suspendat la 1 noiembrie transmiterea documentelor în aşteptarea unor elemente care să îi permită să se pronunţe pe fond. După ce a primit argumentele ambelor părţi, aceasta a respins marţi, în cele din urmă, cererea lui Donald Trump. Ca de obicei, fără a motiva decizia.

Deşi a fost profund revizuită de fostul preşedinte, Curtea Supremă a luat decizii contrare acestuia, autorizând în special în 2020 transferul documentelor financiare către justiţia din New York care îi investighează afacerile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite