Procedură de infringement a Bruxellesului împotriva Varșoviei cu privire la reforma judiciară. Reacția Poloniei

29 iulie 2017, 15:40

„Comisia Europeana a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, printr-o scrisoare de confirmare oficială, în urma publicării în Monitorul Oficial polonez a legii privind organizarea instanțelor de drept comun vineri, 28 iulie”, menționează aceasta într-un comunicat.

Executivul european a dat o lună termen Poloniei pentru a răspunde procedurii respective, care poate să conducă la sancțiuni financiare.

Actul normativ, care conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun, a fost promulgat marți de către președintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de opoziție, în opinia cărora aceasta va afecta independența justiției.

Polonia:  Bruxellesul nu este ‘competent’ pentru a lansa procedura de infringement

Comisia Europeană nu are ‘competenţele’ necesare pentru a lansa procedura de infringement împotriva Poloniei, comentează preşedinţa de la Varşovia, citată de France Presse.

Krzysztof Szczerski, şeful Cancelariei preşedintelui preşedintelui : “Comisia încearcă să găsească pretexte pentru a dovedi că este competentă în chestiuni în care, foarte clar, nu este (…) Fiecare pas care urmează arată: costurile pentru a reveni vor fi din ce în ce mai ridicate pentru Comisie şi într-un anumit moment va fi indispensabil să facă un pas înapoi”.

Guvernul polonez ‘nu va accepta nicio formă de șantaj din partea oficialilor UE’ în legătură cu reforma justiției, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, ca reacție la amenințările cu sancțiuni ale Bruxellesului, potrivit AFP.

Ministrul adjunct de externe al Poloniei a declarat că decizia Comisiei este nejustificată, deoarece sistemele legale depind de statele membre ale Uniunii şi nu de instituţiile europene.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă