Procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este de durată. Ce etape trebuie parcurse

Sebastian Ghiță ar putea fi adus în țară cel mai devreme în câteva săptămâni. Însă procedura de extrădare este extrem de anevoioasă Ministerul. Justiției a transmis presei care este cadrul legal privitor la extrădarea unei persoane din Serbia, după ce, începând de astă noapte, fostul deputat Sebastian Ghiță se află în custodia Poliției din Belgrad. Ghiță a fost prins la 4 luni de când a dispărut din ţară.

 

14 Aprilie 2017, 14:07 (actualizat 14 Aprilie 2017, 17:51) Știrile TVR |
Procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță este de durată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Potrivit legii, de procedura de extrădare se ocupă Ministerul Justiției. Dar cum nu avem un acord de extrădare cu Serbia, cererea se va face în baza Conventiei Europene de Extrădare semnată în 1957, la Paris.

Statul român trebuie să trimită autorităților sârbe documente care să facă dovada identității cetățeanului român, a faptului că există mandat de arestare pe numele lui și infracțiunile pentru care e cercetat.

Judecătorii sârbi le vor analiza și vor dispune în consecință. Extrădarea poate fi, însă, și amânată.

Cheltuielile făcute cu extrădarea vor fi suportate de statul român.

Ministerul Justiției (MJ) a lămurit care sunt tratatele, convențiile și legile în baza cărora se va derula procedura de extrădare a lui Sebastian Ghiță, aflat acum în custodia Poliției sârbe.

Iată comunicatul MJ:

Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997.

Procedura extrădării este o procedură specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.

În materia extrădării, Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) acelei persoane pe teritoriul statului solicitat.

În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea.

Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil. Pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 27°C 29°C
CLUJ 24°C 28°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 27°C 29°C
BRASOV 25°C 27°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI