Probleme la Bruxelles cu pensiile de lux. Eurodeputații încearcă să evite falimentul fondurilor de pensii

Probleme mari la Bruxelles cu pensiile de lux ale foștilor eurodeputați și comisari europeni. Fondul de pensii are o gaură de peste 300 de milioane de euro. Așa că, Parlamentul European trebuie să decidă: ori îi pune pe contribuabilii europeni să o acopere, ori se înjumătățesc pensiile de lux ale foștilor colegi.

23 Mai 2023, 21:24 Știrile TVR |

Publicația Politico scrie că deputații europeni încearcă să evite falimentul fondului din care sunt plătite pensiile foștilor demnitari europeni, după ce deficitul fondului a ajuns deja la 310 milioane de euro.

Drept urmare, Parlamentul European vrea să înjumătățească pensiile de lux ale foștilor demnitari europeni. În caz contrar, planul de salvare a fondului de pensii i-ar costă milioane de euro pe contribuabilii europeni.

Dar cum s-a ajuns la implozia acestui fond de pensii speciale? Foștii membri ai Parlamentului European sunt înscriși într-un sistem de pensii de lux.

Este vorba de peste 900 de beneficiari, care continuă să primească mii de euro lunar din acest fond de pensii suplimentare al Parlamentului. Sistemul de pensii de lux a funcționat timp de două decenii și a fost închis pentru noi membri în 2009.

Peste doi ani, fondul este însă este pe cale să rămână fără bani. Astfel, contribuabilii UE ar putea rămâne cu o pagubă de sute de milioane de euro, pe care vor fi nevoiți să o acopere.

Politico susține că luni, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, înalți oficiali ai UE responsabili de finanțele instituției au convenit să reducă plățile cu 50%, să crească vârsta de la 65 la 67 de ani, să înghețe creșterea anuală a plăților legate de inflație și să invite mai mulți beneficiari să accepte o ofertă de a ieși din sistem.

Măsurile vor prelungi viața fondului până în 2027 și vor reduce gaură neagră de 310 la 86 de milioane de euro. În final, eurodeputații vor trebui să decidă: ori lasă sistemul de pensii să dea faliment, ori îl salvează cu banii contribuabililor, după alegerile europene din 2024.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 31°C
IASI 31°C 29°C
CLUJ 25°C 23°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 27°C 27°C
BRASOV 27°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI