Peste 14 mii de deţinuti au ieşit din închisori pe baza legii recursului compensatoriu, iar cei mai multi, 11 mii, au fost eliberați condiționat. Din păcate, unii dintre ei au făcut din nou infracțiuni grave, au atacat oameni nevinovaţi şi au speriat comunităţi întregi. Reprezentanţii penitenciarelor spun că mulți dintre foștii deținuți recidivează şi pentru că nu sunt monitorizati şi îndrumaţi de consilierii de probațiune care sunt mult prea puţin. Dincolo de statistici și controverse legate de numărul celor care au au ieșit mai devreme din închisori, condițiile din celule rămân neschimbate. Poate doar câțiva centimetri în plus câștigați.
Sorin Antohi a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru furt. Şi de aproape 8 ani privește lumea prin gratiile de la fereastră. Acum așteaptă eliberarea condiționată și recunoaște că, în detenție, condițiile au fost și bune și rele.
Pe lista celor care așteapta eliberarea condiționată e și Cristian Feresteanu. A avut o primă condamnare cu suspendare pentru că a talharit o femeie: căuta bani pentru droguri.
În perioada de supraveghere însă, Cristian a fost prins băut la volan şi a ajuns la închisoare.
Angajații penitenciarelor care încearca să îi reintegreze pe condamnați au înțeles de ce aceștia repetă greșelile când ies din închisoari.
Legea recursului compensatoriu se aplică de la finalul anului 2017. Mulţi dintre deţinuţii eliberaţi mai devreme în baza acestei legi au comis însă din nou fapte grave, ceea ce a provocat reacții ale populaţiei, ale organizaţiilor neguvernamentale sau ale demnitarilor şi politicienilor.