Pro-rușii din Donețk au organizat o defilare de 9 mai la Mariupol, pe o stradă mai puțin afectată de bombardamente. Consilier local: "Oamenii sunt ademeniţi în piaţă cu promisiunea că li se va da să mănânce"

Liderul separatist al autoproclamatei republici Doneţk, Denis Puşilin, a condus defilarea organizată astăzi în oraşul-port Mariupol, cu ocazia Zilei victoriei sovietice împotriva Germaniei naziste. Pușilin a declarat că acest oraş face parte de acum "pentru totdeauna" din regiunea pro-rusă Doneţk, relatează agenţia de presă EFE şi portalul ucrainean Obozrevatel.

09 Mai 2022, 16:44 (actualizat 09 Mai 2022, 16:57) Știrile TVR |
Denis Pushilin la parada din Mariupol / FOTO: Foto captură https://twitter.com/nexta_tv

Puşilin, aflat în capul coloanei, a purtat împreună cu soldaţi şi cu alte persoane o pânză imensă, de 300 de metri, în culorile negru şi portocaliu ale panglicii Sfântului Gheorghe, un simbol militar recunoscut pe scară largă în Rusia, dar interzis în Ucraina.

În declaraţiile de la Mariupol citate de agenţia de presă oficială rusă TASS, liderul pro-rus al Doneţkului, Denis Puşilin - îmbrăcat într-o vestă gri, cu o panglică agăţată la piept cu litera 'Z', simbol al campaniei militare ruse din Ucraina - a afirmat că "Rusia este aici (în acest oraş) pentru totdeauna".

"Rusia este aici pentru totdeauna şi în sfârşit sunteţi acasă. De acum este teritoriul Republicii Populare Doneţk pentru totdeauna. Nimeni nu ne poate lua asta imediat. Avem putere, avem posibilităţi, avem sprijinul celei mai mari şi mai frumoase ţări: Rusia", le-a spus el locuitorilor din Mariupol.

În prezent, potrivit lui Puşilin, autoproclamata republică Doneţk, a cărei independenţă a fost recunoscută de preşedintele rus Vladimir Putin cu câteva zile înainte de a-şi lansa campania militară în Ucraina, are sarcina de a recâştiga controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Doneţk, iar după aceasta va decide asupra viitorului său.

"De îndată ce ajungem la graniţele constituţionale ale Republicii Populare Doneţk, adică graniţele fostei regiuni Doneţk, vom face pasul următor", a spus el.

Potrivit TASS, Puşilin a spus că electricienii au început refacerea reţelelor electrice în cartierele oraşului şi a anticipat că alimentarea cu apă va fi restabilită la Mariupol într-o săptămână.

Între altele, acesta a spus că Mariupolul, situat pe coasta Mării Azov, ar trebui transformat într-o staţiune balneară în cazul în care combinatul siderurgic Azovstal nu va fi reconstruit. Asta ar genera locuri de muncă şi venituri suplimentare pentru cel mai mare oraş de pe coasta Mării Azov, a mai spus el.

Portalul ucrainean Obozrevatel remarcă faptul că defilarea de 9 mai a fost organizată pe o stradă mai puţin afectată de bombardamentele ruseşti asupra Mariupolului, iar televiziunile de stat ruse nu au transmis imagini cu zonele rezidenţiale complet distruse de armata rusă.

În imaginile transmise din Mariupol se văd militari cu banderole albe la mânecă. Se pare că locuitori ai oraşului care merg abătuţi în spatele lui Puşilin şi alţi ocupanţi au fost obligaţi sub ameninţarea armelor să participe la această manifestaţie, notează Obozrevatel.

Până la urmă, aşa-numita "paradă a prizonierilor" nu a mai avut loc la Mariupol, aşa cum anunţase la 5 mai Petro Andriuşcenko, consilierul primarului ucrainean din Mariupol.

Într-o postare pe Telegram, acesta susţine că persoanele care au participat la manifestaţia de la Maripol au fost aduse din Novoazovsk şi Doneţk.

"În cea mai mare parte sunt ruşi. În mod selectiv au fost atraşi vârstnici din Mariupol. Nu se observă voioşie şi bucurie pe străzi la trecerea coloanei. Oamenii sunt ademeniţi în piaţă cu promisiunea că li se va da să mănânce şi li se vor distribui produse alimentare", a mai spus Andriuşcenko în postare.

Rusia a anunţat pe 21 aprilie preluarea controlului asupra orașului Mariupol, în care peste 90% din infrastructură a fost distrusă de ofensiva militară rusă.

Cu toate acestea, există încă o ultimă redută de rezistenţă a armatei ucrainene, cu un număr necunoscut de apărători ascunşi în reţeaua de tuneluri de sub combinatul siderurgic Azovstal.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI