Pro Democraţia atrage atenţia asupra riscului votului multiplu prin practica "turismului electoral"

Asociaţia Pro Democraţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica 'turismului electoral' să influenţeze rezultatul referendumului, potrivit Agerpres.

07 Octombrie 2018, 18:07 (actualizat 07 Octombrie 2018, 18:10) Știrile TVR |
Vot. Arhivă

"Statistica votului pe liste suplimentare şi situaţiile identificate de observatorii asociaţiei arată o situaţia îngrijorătoare. Asociaţia Pro Democraţia îşi exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca votul multiplu prin practica 'turismului electoral' să influenţeze rezultatul referendumului din 6-7 octombrie 2018. Turismul electoral se bazează pe transportarea organizată a votanţilor de către persoane şi organizaţii interesate în alte localităţi pentru a vota şi a reprezentat o practică frecvenţă de fraudă electorală în scrutine anterioare din România", afirmă un comunicat al Pro Democraţia transmis duminică AGERPRES.

Un indiciu important pentru această stare de fapt, conform sursei citate, se regăseşte în statistica prezenţei la vot publicate de Biroul Electoral Central.

"Astfel, dacă la scrutinul parlamentar din 2016 (cel mai apropiat reper pentru această analiză) la vot s-au prezentat 7.212.022 votanţi, dintre care 346.620 pe liste suplimentare, până astăzi la oră 13,00 s-au prezentat la urne 2.134.579 votanţi, dintre care 239.736 au votat pe liste suplimentare. Procentual, la o prezenţa mai bună în 2016 (39,5%), pe lista suplimentară s-au regăsit 4,8% dintre votanţi. La referendumul de anul această, la o prezenţa mai scăzută a votanţilor până astăzi la ora 13,00 (11,67%), pe lista suplimentară s-au regăsit 11,23% dintre votanţi - o proporţie de trei ori mai mare!", atrage atenţia Pro Democraţia.

Potrivit comunicatului, semnat de preşedintele Pro Democraţia, Ionuţ Ţaţa, şi preşedintele de onoare al asociaţiei, Cristian Pîrvulescu, încă dinaintea publicării primelor statisticilor privind listele suplimentare, observatorii asociaţiei au sesizat situaţii în care numărul de voturi de pe listele suplimentare chiar depăşea numărul de voturi de pe listele permanente încă de sâmbătă.

"Astfel de situaţii au fost regăsite pe parcursul celor două zile de vot de către observatorii noştri din judeţele Prahova, Argeş, Ilfov, Giurgiu, Braşov, Dâmboviţa, Timiş, Cluj, Satu Mare, Dolj şi Bucureşti. Situaţii de turism electoral ne-au fost sesizate şi de la secţiile de vot din străinătate (Stockholm, Roma). Facem apel la toate organizaţiile implicate în procesul de observare să fie vigilente pentru a identifica potenţiale situaţii de turism electoral şi a le sesiza autorităţilor abilitate. La finalul scrutinului ne propunem să centralizăm sesizările primite pe această temă pentru a solicita verificarea listelor suplimentare din secţiile de vot în care planează astfel de suspiciuni, asftel încât să se poată depista votul multiplu", se mai arată în comunicatul Asociaţiei Pro Democraţia.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 3°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV -1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI