Prioritățile Președinției României la Consiliul UE în domeniul Pieței Unice Digitale, prezentate în Comisia ITRE din Parlamentul European

Ministrul Comunicațiilor și societății informaționale, Alexandru Petrescu, a prezentat miercuri, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (Comisia ITRE) din Parlamentul European, prioritățile din domeniul Pieței Unice Digitale pe durata celor 6 luni ale mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

 

23 Ianuarie 2019, 22:03 (actualizat 23 Ianuarie 2019, 22:13) |
Comisiei pentru industrie, cercetare și energie - ITRE
Comisiei pentru industrie, cercetare și energie - ITRE
Ministrul Comunicațiilor și societății informaționale, Alexandru Petrescu

Ministrul Comunicațiilor a reafirmat angajamentul Președinției Române de a promova interesele Uniunii Europene pentru dezvoltarea Pieței Unice Digitale și a subliniat importanța colaborării cu statele membre, Comisia Europeană și cu Parlamentul European, în vederea avansării negocierilor pe dosare legislative aflate în lucru pentru a contribui la consolidarea unei Piețe Unice Digitale competitive și inovatoare.

Sub motto-ul "O Europă digitală fără frontiere și în curs de transformare", Alexandru Petrescu a reiterat prioritățile României în domeniul digital, în securitatea cibernetică și a prezentat evenimentele majore, de impact european, ce vor fi organizate pe parcursul celor șase luni de mandat.

"Am prezentat astăzi, în plenul Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) programul ambițios al Președinției României pe domeniul Pieței Unice Digitale. Vă asigur că asigurarea unui nivel ridicat de digitalizare și competitivitate a Uniunii Europene este o prioritate esențială a Președinției Române și din postura de mediator imparțial, ne-am propus să susținem și să avansăm proiectul european privind dezvoltarea Pieței Unice Digitale. Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale cu impact asupra creșterii economice: dezvoltarea rețelei de 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, supercalculatoare, cercetare și inovare și volume mari de date", a declarat Alexandru Petrescu.

Pe 22 ianuarie, România a obținut primul succes în Domeniul Pieței Unice Digitale, prin acordul politic provizoriu la care s-a ajuns în ceea ce privește propunerea de directivă privind reutilizarea informațiilor din sectorul public.

Concret, acest act legislativ va contribui la creșterea economică la nivel european și va aduce beneficii cetățenilor europeni și întreprinderilor mici și mijlocii, prin reducerea barierelor la intrarea pe piață, prin reducerea taxelor pentru reutilizarea informațiilor din sectorul public, prin creșterea disponibilității datelor și prin introducerea de noi tipuri de date publice.

"Prin sporirea utilizării, dezvoltării și răspândirea tehnologiilor avansate, prin sprijinirea antreprenorialului, a inovației și a creativității, vom accelera capacitatea de dezvoltare a Europei în interesul economiei și a cetățenilor europeni", a mai subliniat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ROMANIA2019EU
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 8°C 12°C
CLUJ 5°C 9°C
CONSTANTA 10°C 13°C
CRAIOVA 11°C 11°C
BRASOV 5°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI