Prinţul consort Philip al Marii Britanii împlinește 99 de ani. Este cel mai în vârstă partener de viaţă al unui monarh în funcţie

Regina Elisabeta și prințul consort Philip
Regina Elisabeta și prințul consort Philip
10 iunie 2020, 13:26

Philip este cel mai în vârstă prinţ consort din istoria Marii Britanii şi cel mai în vârstă partener de viaţă al unui monarh în funcţie. Regina spune, de altfel, că prinţul este „stânca ei”. În 2017, la 70 de ani de la căsătorie, Elizabeth a devenit primul monarh britanic care a celebrat o nuntă de platină.

Constanţa lui Philip în rolul de fidel adjunct i-a atras simpatia supuşilor britanici, în ciuda caracterului aspru şi a unor gafe devenite celebre comise de-a lungul timpului.

Philippos al Greciei şi Danemarcei s-a născut în Corfu, pe 10 iunie 1921, fiind unicul fiu dintre cei cinci copii ai prinţului Andrei al Greciei – fratele mai mic al împăratului Constantin – şi ai prinţesei Alice de Battenberg. La vârsta de 18 luni, el şi familia sa au fost evacuaţi cu o navă a Marinei regale britanice din Grecia frământată de conflicte. Familia s-a stabilit la Paris, iar prinţul Philip, după studii în Marea Britanie şi Germania, a devenit cadet al Marinei britanice şi şi-a făcut serviciul militar pe nave în Oceanul Indian şi Mediterana.

În iulie 1939 a fost prezentat formal prinţesei Elizabeth, iar, pe 20 noiembrie 1947, s-au căsătorit. Philip renunţase la titluri şi era cunoscut după numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. După căsătorie a devenit duce de Edinburgh, iar, în 1957, prinţ al Marii Britanii. Philip şi Elizabeth au împreună patru copii, opt nepoţi şi opt strănepoţi, cel mai recent născut fiind fiul ducilor Harry şi Meghan de Sussex, Archie.

Ultimul an nu a fost unul uşor pentru prinţul Philip, care, de la începutul pandemiei, s-a retras cu regina la castelul Windsor. El a avut mai multe probleme de sănătate, cel mai recent fiind spitalizat în decembrie anul trecut. La începutul lui 2019 a fost implicat într-un accident rutier care s-a soldat cu două victime, iar, spre sfârşitul anului, prinţul Andrew era implicat într-un scandal sexual. La începutul acestui an, prinţul Harry, nepotul său, anunţa că renunţă la statului său din cadrul familiei regale.

Sursa: Mediafax

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite