Săptămână decisivă pentru proiectul pensiilor speciale, un subiect controversat, pe care parlamentarii trebuie să-l lămurească în cel mai scurt timp. Deocamdată, dezbaterile din comisiile Senatului au început cu unele amânări, dar se iau în calcul mai multe amendamente. De exemplu, pensiile speciale nu vor putea depăși veniturile obținute în timpul activității.
ACTUALIZARE Ora de știri Potrivit informațiilor obținute de Știrile TVR, tot ce înseamnă pensie specială peste 2.000 de lei va fi impozitat pe partea de necontributivitate a acestei pensii.
Astfel, pentru pensiile speciale între 2.000 și 6.873 de lei, cât reprezintă în momentul de față nivelul venitului mediu brut pe țară se va impozita partea de necontributivitate cu 10%, iar peste acest nivel, se va impozita cu 15%.
În cazul magistraților, se va aplica o indexare pe rata inflației, și nu ca până acum, când magistrații primesc majorări la pensia specială în cazul în care salariile de pe această ramură sunt majorate.
"Sunt acele amendamente pe care colegii mei le-au adus aseară în coaliție, au fost agreate și au fost înaintate către Senat", a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.
ACTUALIZARE Telejurnal 14.00 Potrivit unor surse, la nivel de coaliție s-au decis câteva principii care să stea la baza întocmirii unor amendamente care vor fi dezbătute marți în comisiile de specialitate de la Senat și votate în plen miercuri.
Printre principiile discutate este și acela potrivit căruia pensiile speciale nu trebuie să mai depășească veniturile avute în timpul activității. O noutate ar fi și faptul că ar urma să se impoziteze cu 15% partea de necontributivitate.
Pensiile aflate în plată și cele viitoare nu vor mai fi indexate în funcție de nivelul creșterilor salariale pe respectivele ramuri, ci vor beneficia de același regim ca în cazul pensiilor bazate pe contributivitate - vor fi indexate în conformitate cu rata inflației.
De asemenea, nu se va mai permite cumulul a două pensii speciale - de exemplu, dacă un magistrat a ajuns parlamentar și, în momentul de față poate să obțină două pensii speciale, acest lucru ar putea să nu mai fie permis.
O altă prevedere ar fi aceea că magistrații trebuie să aibă o vechime de cel puțin 25 de ani pentru a obține o pensie specială.
În ceea ce privește problema personalului din Armată, Poliție și Servicii de informații, acolo s-a decis eliminarea a cinci sporuri permanente din baza de calcul.
Potrivit unor surse din cadrul coaliției se speră ca, după ce această nouă formă amendată de Senat va ajunge la Cameră, să se poarte noi negocieri cu cei din Comisia Europeană, să se ia în calcul chiar o renegociere a modului în care trebuie făcut calculul în ceea ce privește pensia specială pe aceste domenii de siguranță națională, a transmis Marius Vulpe pentru Telejurnalul de la ora 14.00.
Potrivit acestor surse, dacă se merge pe recomandarea Comisiei de 45 la sută ca bază de calcul pe întreaga carieră, pensiile militarilor și polițiștilor ar scădea cu mai mult de o treime. Or, prin eliminarea acelor cinci sporuri și introducerea acelei măsuri de supraimpozitare, coaliția speră să-i înduplece pe cei de la Bruxelles să revină asupra acelei recomandări și să vină cu o metodă de calcul mai favorabilă pentru aceste categorii.
Aceste principii sunt rediscutate azi, iar apoi transpuse în amendamente care vor fi depuse la legea făcută de ministerul Muncii, a transmis Alina Sorocean pentru Info Plus.
Comisiile de specialitate din Senat trebuiau să discutate azi pe marginea acestui act normativ, dar discuțiile s-au amânat pentru marți. Cel mai târziu miercuri am putea avea un plen al Senatului în care să se dea un vot pe această lege a pensiilor speciale, urmând ca apoi să ajungă la Camera Deputaților care este for decizional.