Principala maternitate din regiunea de vest a ţării, specializată în îngrijirea copiilor născuţi prematur, funcţionează într-o clădire care nu corespunde standardelor medicale

18 noiembrie 2022, 18:17

Simona Trifa, o tânără de 34 de ani din Timişoara, este stabilită de mai mulţi ani în Anglia. Are, însă, încredere în medicii români şi când a rămas însărcinată a ales să-i monitorizeze sarcina un doctor de la Maternitatea Odobescu. Acesta a depistat nişte probleme şi a decis să o opereze pe mamă de cezariană, cu mult înainte de termen. Aşa a venit pe lume micuţa Lilibeth, care creşte acum într-un incubator şi se luptă pentru viaţă zi de zi.

Lilibeth este doar unul dintre cei aproape 400 de copii care se nasc, anual, înainte de termen, la Maternitatea Odobescu. Cadrele medicale luptă pentru fiecare viaţă însă se plâng de condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze.

Clădirea este veche, fiind construită acum mai bine de 70 de ani. O parte a fost retrocedată, iar restul aparţine primăriei. Din cauza statutului incert, clădirea nu a mai fost reabilitată.

În timp ce numărul prematurilor creşte, o nouă maternitate aşteaptă să fie construită. Există un teren de 8.000 de metri pătraţi, proiecte avizate, inclusiv autorizaţia de construcţie. Lipsesc însă banii.

Noua maternitate ar urma să cuprindă şi un centru de fertilizare in vitro, bucătărie şi spălătorie proprii unităţii sanitare. Valoarea investiţiei se ridică la 150 de milioane de euro.

În cazul în care proiectul nu va câştiga finanţare prin PNRR, singura soluţie este programul operaţional pe sănătate. Aici, însă, finanţările nu sunt atât de mari, aşa că municipalitatea va trebuie să facă un credit.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite