Prințul consort Philip a avut o viață dedicată monarhiei britanice. Regina Elisabeta a II-a îl considera forța și sprijinul său

9 aprilie 2021, 20:03

Prințul Philip s-a născut pe insula greacă Corfu pe 10 iunie 1921. A murit cu 2 luni înainte să împlinească 100 de ani. Peste 73 a fost o prezenţă constantă alături de Regina Elisabeta.

Povestea lor de dragoste a fost deplină, de când s-au cunoscut și până în ultimul moment.

Ceremonia căsătoriei lor, în 1947, a fost transmisă de radio BBC în toată lumea, având o audiență de 200 de milioane de persoane.

Au avut împreună 4 copii. Primul, Prințul Charles, moștenitor al tronului, s-a născut în 1948.

Philip a devenit prinț consort în 1953, când a insistat să se transmită la televiziune ceremonia încoronării Reginei Elisabeta.

A mers cu un pas în urma ei la ceremonii publice în timpul celei mai îndelungate domnii din istoria britanică.

Prințul Philip a trăit în umbra Reginei – de unde a contribuit la modernizarea monarhiei britanice. A făcut-o în stilul specific, franc, morocănos, inteligent, cu umor, dar și gafând uneori.

Claudia Joseph, comentator regal: Cred că ar fi fost foarte greu pentru Regină să nu aibă sprijinul unui bărbat pe care îl adora, care o susținea și nu se temea să stea în faţa ei.

A studiat la Colegiul Regal Naval, devenind unul dintre cei mai tineri locotenenți ai marinei, la 21 de ani.

Din 1940 până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a luptat pentru Marina britanică.

Prințul consort a rămas devotat carierei sale până când s-a retras din activitate, în 2017.

Arthur Edwards, fotograf regal pentru The Sun: Un mare slujitor şi un mare iubitor al acestei țări. Ştiu că ne va lipsi foarte mult.

Prințul Philip a patronat 800 de organizații din domeniul protecției mediului, industriei, sportului și educației și a avut peste 22.000 de angajamente regale.

În februarie a fost internat la un spital din Londra pentru o infecție, apoi a fost trasferat la altul din cauza unei probleme cardiace, suferind o intervenție chirugicală.

A revenit la castelul Windsor, alături de suverana britanică.

La 50 de ani de căsătorie, ea spunea despre el că este forța și sprijinul său, iar Prințul Harry apecia la un moment dat că Regina este dependentă de Philip.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite