Prințul Charles al Marii Britanii a vizitat centrul pentru refugiați ucraineni de la Romexpo, după întâlniri cu președintele, premierul și Majestatea Sa Margareta

Prințul Charles, moştenitorul Coroanei britanice, a sosit într-o nouă vizită în România. S-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ciucă la Palatul Victoria şi cu Majestatea Sa Margareta şi Principele Radu, la Palatul Elisabeta. Cu zâmbet reținut și înțelegere, Prințul Charles a ascultat cu răbdare și poveştile despre realitatea războiului din Ucraina. Au fost spuse chiar de refugiați, cei pentru care România face multe eforturi, văzute dar și nevăzute.

25 Mai 2022, 09:04 (actualizat 25 Mai 2022, 21:37) Știrile TVR |

Ziua a început cu măsuri speciale de securitate pe Aeroportul Băneasa din București. Puţin înainte de ora 15.00, aeronava care l-a adus pe Moștenitorul Coroanei Britanice a aterizat. Zona a fost împânzită de polițiști, jandarmi și ofițeri de protecție. Când au fost siguri că drumul e liber, ofițerii de pază și protecție au dat semnalul, iar coloana oficială s-a pus în mișcare spre Palatul Cotroceni. Acolo îl aștepta deja președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful Statului i-a transmis Prințului Charles felicitări cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. Cei doi au discutat și despre proiecte educaționale privind schimbările climatice.

A urmat vizita la Palatul Victoria, unde premierul Nicolae Ciucă i-a povestit Prințului Charles ce a însemnat pentru România gestionarea crizei refugiaților din Ucraina.

La Palatul Elisabeta, Moștenitorul Coroanei Britanice a fost așteptat de jandarmi călare și i-au dat onorul militari din Brigada 30 Gardă. Iar turiștii care vizitau Muzeul Satului așteptau emoționați să-l vadă sau revadă pe Moștenitorul Coroanei Britanice.

Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu l-au primit cu brațele deschise pe Prințul Charles.

Momente emoționante au fost pentru Moștenitorul Coroanei Britanice la Romexpo, unde a stat de vorbă cu refugiații ucraineni. Printre ei și Diana, care a ajuns în țara noastră acum o lună și jumătate.

Este prima vizită în țara noastră a Prințului Charles după o pauză de 4 ani.

ACTUALIZARE “Le mulțumim tuturor celor de la Centrul de Donații Romexpo, care oferă zilnic produse de bază gratuite, de la alimente la produse de igienă, îmbrăcăminte și încălțăminte; precum și servicii sociale și consiliere” este mesajul postat miercuri seară pe contul de Twitter al Clarence House, reşedinţa oficială a Prinţului Charles.

ACTUALIZARE Însoţit de Custodele Coroanei, Margareta, Prinţul Charles a vorbit la Romexpo cu reprezentanţii organizaţiilor care donează sau activează acolo, printre care World Vision, Armata Salvării, Crucea Roşie, UNHCR, şi cu reprezentanţi ai Primăriei.

ACTUALIZARE Familia Regală a României a postat pe pagina de Facebook detalii despre vizita Prințului Charles la Palatul Elisabeta. Alteţa Sa Regală a admirat arţarul auriu pe care l-a plantat, în anul 2011, în Memorialul Copacilor din grădina Palatului Elisabeta.

ACTUALIZARE “A fost o onoare și o reală plăcere întâlnirea de astăzi cu Alteța Sa Regală, Prințul Charles și cu Majestatea Sa Margareta la centrul pentru refugiați ucraineni de la Romexpo”, a scris primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

ACTUALIZARE Aproximativ 40 de minute a durat vizita Prințului Charles la centrul pentru refugiați ucraineni de la Romexpo, a relatat la Ora de Știri Diana Dumitrașcu. Din acest moment, programul Prințului Charles este unul privat. Din motive de securitate, nu au fost oferite detalii despre câte zile va rămâne în țara noastră Prințul Charles și unde anume va merge.

ACTUALIZARE Prințul de Wales a vizitat centrul pentru refugiați ucraineni de la Romexpo, alături de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române. Prințul Charles și Majestatea Sa Margareta au discutat cu refugiați ucraineni și s-au întâlnit cu voluntarii.

"Vizita Alteței Sale Regale la Romexpo vine în urma unei serii de angajamente pe care le-a întreprins în ultimele luni în sprijinul comunității ucrainene, inclusiv o întâlnire cu o familie ucraineană strămutată în Canada, ce a avut loc chiar săptămâna trecută. De asemenea, Alteța Sa Regală este cunoscut în întreaga lume pentru preocupările sale legate de problemele umanitare și este în strânsă legătură cu o serie de organizații caritabile, care oferă sprijin populației ucrainene, fiind inclusiv președintele Crucii Roșii Britanice", se arată într-un comunicat al Ambasadei Marii Britanii la București.

ACTUALIZARE Prinţul Charles al Marii Britanii a fost primit de Custodele Coroanei române, Margareta, și Principele Radu, la Palatul Elisabeta.

ACTUALIZARE Prinţul Charles a fost primit de premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Victoria.

"Alteța Sa Regală a fost interesat de situația de securitate a României în contextul invaziei ruse în Ucraina. Principalele preocupări ale Alteței Sale Regale au vizat amenințarea la adresa securității alimentare a lumii, generată de blocarea porturilor Odesa și Nikolaev de către trupele ruse", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Prințul Charles a fost interesat de politicile României în domeniul energiei verzi și regenerabile și a amprentelor de emisie de dioxid de carbon.

Alteța Sa Regală Prințul a transmis aprecierea de care se bucură românii din Marea Britanie, care contribuie, prin munca lor, la asigurarea bunăstării și dezvoltării economice, se mai arată în comunicat.

ACTUALIZARE Prințul Charles a fost primit la Palatul Cotroceni de președintele Klaus Iohannis.

"Am avut astăzi, la Palatul Cotroceni, o discuție foarte bună cu Alteța Sa Regală despre importanța educației pentru un mediu sănătos și despre soluții concrete pentru limitarea schimbărilor climatice și pentru conservarea biodiversității în România", a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

ACTUALIZARE Prințul Charles merge la ora 14:45 la Palatul Cotroceni, unde se întâlnește cu președintele Iohannis. Merge apoi  la Palatul Victoria și la Palatul Elisabeta, unde se întâlnește cu cu Majestatea Sa Margareta şi cu Principele Radu.

Pe agenda discuţiilor ar putea fi şi subiectul crizei refugiaţilor din Ucraina.

Moștenitorul Coroanei Britanice merge și la centrul de Refugiați de la Romexpo.

Din 1998, moştenitorul Coroanei Britanice este o prezenţă constantă în ţara noastră. Prințul Charles s-a declarat îndrăgostit de România şi de frumuseţile ei şi a cumpărat mai multe proprietăţi în Transilvania, în special case tradiţionale pe care le-a recondiţionat.

Prin fundaţia care îi poartă numele au fost derulate programe de susţinere a producătorilor locali şi de recuperare a patrimoniului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI