Prințesa Latifa cere poliției britanice să redeschidă ancheta privind dispariția surorii sale, Shamsa, de acum 20 de ani, din Cambridge

Prințesa Shamsa
Prințesa Shamsa
25 februarie 2021, 09:04

Shamsa avea doar 18 ani la momentul răpirii. Ea nu a mai fost văzută în public din anul 2000. Cazul ei reapare în discuții în contextul apariției unei scrisori a Prințesei Latifa aflată în posesia BBC. Prietenii cu care Prințesa Latifa a ținut legătura în captivitate din 2018 au intermediat publicarea scrisorii. Textul este datat din februarie 2018, dinintea răpirii sale, probabil dintr-o încercare de a ascunde comunicarea pe care o avea cu exteriorul în timpul captivității, comentează BBC.

În scrisoarea scrisă de mână și transmisă autorităților din Cambridge, Prințesa Latifa cere noi măsuri pentru ca sora ei să fie eliberată.

„Tot ce vă cer este să acordați atenție cazului ei pentru că i-ar putea oferi libertatea. Ajutorul și atenția dvs. asupra cazului ei ar putea-o elibera. Are legături puternice cu Anglia, iubește cu adevărat Anglia, toate amintirile ei cele mai plăcute sunt din timpul petrecut acolo”, scrie Latifa.

Poliția din Cambridgeshire a lansat pentru prima dată o investigație de răpire în 2001, după ce Shamsa a luat legătura cu un avocat imigrant. Însă ancheta s-a oprit când anchetatorii nu au fost lăsați să intre în Dubai. Mai târziu, scrie BBC, a apărut informația că oamenii șeicului au făcut presiuni în timpul anchetei la Ministerul de Externe.

Poliția a redeschis ancheta în 2018, iar BBC News a dezvăluit cum un anchetator a recunoscut că există „sensibilități semnificative” în acest caz. O nouă anchetă a fost deschisă în 2020 după publicarea hotărârii unei instanțe din Marea Britanie care arăta că emirul Dubaiului a ordonat răpirea celor două fiice și a orchestrat o campanie de intimidare împotriva fostei sale soții.

„Shamsa nu era ceea ce ați numi prințesă. Era obraznică. Plină de viață și aventură. A vrut să facă o schimbare pentru femei, în special în lumea arabă. A vrut să depășească limitele și atunci au început problemele”, își amintește Marcus Essabri, vărul prințeselor, care a trăit cu familia în Dubai timp de doi ani.

Shamsa i-a scris lui Essabri de la Londra în septembrie 1999, cu nouă luni înainte de evadare. Tatăl ei, pe atunci prințul moștenitor al Dubaiului, nu o lăsa să își urmeze studiile și să meargă la universitate. „Nu am voie să continui. Știi că nici măcar nu m-a întrebat ce mă interesează. A spus doar că nu. Singurul lucru care mă sperie este să mă imaginez bătrână, regretând că nu am încercat când aveam 18 ani. Ce să încerc? Nu știu. Doar că îmi asum șansa asta”, îi scria Shamsa vărului său, mărturisindu-i și că intenționează să fugă din țară, ceea ce a și făcut.

Shamsa a fugit în Marea Britanie, în Cambridge. Pe 19 august 2000, la aproximativ două luni după ce a evadat de pe proprietatea Longcross a tatălui ei din Surrey, Shamsa a fost luată cu forța de la Cambridge, dusă elicopterul în Franța și apoi cu un avion privat, înapoi în Dubai. Iar de atunci nu se mai știe nimic despre ea.

Relațiile șeicului cu Marea Britanie ajung până la Regină

Conexiunile șeicului în Marea Britanie sunt profunde, scrie BBC. Șeicul este prieten al Reginei și unul dintre cei mai mari proprietari de terenuri private din Marea Britanie. Administrațiile succesive din Marea Britanie au privit Emiratele Arabe Unite, din care face parte Dubaiul, ca un aliat strategic și de afaceri în regiune.

În 2000 sau 2001, șeicul a contactat Ministerul de Externe cu privire la cazul lui Shamsa. Ministerul confirma ulterior în Parlament că au răspuns șeicului ”că este o chestiune care ține de ancheta poliției”. Dar în interiorul Ministerului de Externe, scrie BBC, s-a lăsat tăcerea cu privire la presupusa răpire.

Tony Blair, pe atunci prim-ministru, a declarat pentru BBC, prin intermediul unui purtător de cuvânt, că nu „își amintește absolut nimic despre acest subiect în guvernul său”. Mai mult, la orice solicitare a BBC pe această temă Ministerul de Externe a răspuns că „dezvăluirea oricăror detalii ar putea afecta relația dintre Emiratele Arabe Unite și Marea Britanie”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă