Primul unicorn românesc face istorie pe Wall Street. Daniel Dines este cel mai bogat român

22 aprilie 2021, 20:19

Povestea UiPath este visul transformat în realitate pentru generaţii întregi de IT-işti şi antreprenori din România.

În 2005, era o firmă de apartament, cu doar 5 angajaţi.

Acum, compania s-a mutat peste Ocean, are 3 mii de angajaţi în 25 de ţări, şi tocmai a scris istorie.

Pare simplu când pui cifrele pe hârtie, dar între cele două momente este foarte multă muncă.

Pe scurt, UiPath este o companie de software care dezvoltă platforme de automatizare robotizată. Adică optimizează munca angajaţilor şi face în locul lor procesele repetitive, de rutină.

Iar reţeta lor este atât de performantă încât, în 2018, UiPath a devenit primul unicorn românesc. Adică prima companie de tip start-up evaluată la peste un miliard de dolari.

Doi ani mai târziu, a devenit un decacorn. Adică evaluarea sa a crescut la 10 miliarde de dolari! Iar astăzi deja vorbim de 30 de miliarde de dolari.

Ultima evaluare vine după listarea la bursa din New York, unde a vândut din prima zi 24 de milioane de acţiuni, la un preţ de 56 de dolari bucata, care a crescut în câteva ore la aproape 70 de dolari. Adică un succes care a dus evaluarea UiPath la 30 de miliarde de dolari. Cam cât valorează toate companiile listate la Bursa din Bucureşti, puse la un loc.

Iar fondatorul firmei, Daniel Dines, este acum cel mai bogat român şi pe locul 451 în topul Forbes, cu o avere de 7 miliarde de dolari.

Şi, foarte important, este ceea ce americanii numesc un self-made billionaire. Adică a muncit să ajungă in varf, nu a moştenit averea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite