Primul tur al alegerilor legislative în Franța – partidul lui Macron conduce. Record negativ de participare la vot

11 iunie 2017, 10:53

„Este record de participare – de această dată vorbim în sensul negativ al absenteismului – 50%, de obicei francezii sunt extrem de disciplinați,  ceea ce l-a favorizat pe cel care a câștigat aceste alegeri, este vorba despre partidul care l-a propulsat la Élysée pe Emmanuel Macron”, a explicat Mihaela Antoche în cadrul unei Ediții speciale.

„Vom asista la ceva nemaiîntâlnit – întreaga compoziție a Parlamentului se schimbă. Vom avea un partid, La République En Marche, care va deține aproape 400 de deputați – este ceva absolut inedit. Practic, opoziția este anihilată la câteva mandate de deputat. (…) Frontul Național – Marine Le Pen a pierdut grav în acest tur, turul I, doar 3 până la 10 deputați poate să aibă, cel mult, iar socialiștii sunt practic dinamitați, doar 20 – 30 de deputați”, subliniază corespondentul Știrilor TVR.

Aceste rezultate sunt doar o proiecție a ceea ce va însemna viitorul legislativ al Franței. Structura se va definitiva abia săptămâna viitoare, când se va desfăşura cel de-al doilea tur.

_____________________________

Birourile de vot au fost deschise la ora locală 8.00 și vor fi închise la ora 20.00. Alegătorii sunt chemați să-i desemneze pe cei  577 de deputați.

Sistemul de alegeri parlamentare în două tururi este destul de complicat. Trebuie să fii francez înscris pe listele electorale ca să poți vota.

Se înscriu pe liste reprezentanții partidelor politice. Este o listă cu paritate, adică un număr egal de femei, un număr egal de bărbați.

La urne se concentrează un anumit număr de procente pentru fiecare formațiune politică și, implicit, niște candidați vor fi pe primele poziții. Pentru definitivare, se mai merge încă o dată la urne, peste o săptămână, pe 18 iunie.

Ultimele sondaje arată că partidul noului președinte, Emmanuel Macron, ”La République en marche!”, se află pe primul loc în preferințele alegătorilor, înaintea partidului de dreapta Republicanii și a Frontului Național (extrema dreaptă), acesta din urmă aflat în dificultate după eșecul lui Marine Le Pen  în confruntarea cu Emmanuel Macron la cel de-a doilea tur al alegerilor prezidențiale din luna mai.

Scrutinul legislativ are loc în condiții sporite  de  securitate, în contextul unei amenințări teroriste ridicate. Au fost mobilizați 50.000 de polițiști și jandarmi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite