Primul transport cu echipament american defensiv a ajuns la Kiev. Rusia continuă să trimită trupe în Belarus

22 ianuarie 2022, 18:39

Un avion cargo a aterizat în timpul nopții la Kiev. Descărcarea celor 90 de tone de muniție și alte echipamente de luptă destinate militarilor ucraineni din prima linie a început imediat.

JOHN KIRBY, purtător de cuvânt Pentagon: „Fără să intru în detalii: avem informaţii care arată că Rusia deja lucrează la crearea unui pretext pentru o potenţială invazie, să facă un pas spre Ucraina.”

Livrarea are loc la câteva zile după vizita în Ucraina a secretarului de stat american Anthony Blinken, pe fondul tensiunilor generate de masarea trupelor ruse la granița de est a țării.

LINDA THOMAS GREENFIELD, ambasador SUA la ONU: „Trebuie să fim pregătiţi, vedem ce fac ruşii. Noi lucrăm intensiv şi chiar agresiv pe frontul diplomatic, dar ne pregătim pentru situaţia în care nu vom reuşi să-i facem pe ruşi să dea înapoi. Nu ne putem pregăti după ce ei au făcut mişcarea. Trebuie să fim pregătiţi dinainte.”

În contextul ofensivei diplomatice, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a discutat cu subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins.

Cei doi au evidențiat importanța scutului defensiv de la Deveselu în contextul în care ministerul rus de externe a transmis că dorește ca trupele NATO, armamentul şi alte echipamente militare grele să fie retrase din cele două ţări.

Între timp, în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, situat la 45 de kilometri de granița cu Rusia, frica de război îi face pe unii să plece, pe alții să fie gata de luptă, asta după ce președintele Zelenski a declarat că orașul industrial ar putea fi una dintre țintele Moscovei.

Rușii continuă să trimită trupe în Belarus pentru exercițiile comune „Uniți rezolvăm”, inclusiv avioane de luptă.

La rândul său, Pentagonul a anunțat că luni încep ample manevre navale NATO în Marea Mediterană la care participă și portavionul american USS Harry S Truman, aflat în zona de la jumătatea lunii decembrie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite