Primul termen al Dosarului Revoluției, în Cameră preliminară. Înalta Curte a pus în discuție dacă este competentă să judece acest dosar

27 ianuarie 2023, 11:42

ACTUALIZARE Dosarul Revoluției s-a plimbat între Instanțe și Parchete și s-ar putea să se mai plimbe și de acum încolo deoarece azi, la acest prim termen al procesului Revoluției, Înalta Curte a pus în discuție dacă este competentă să judece acest dosar, a  transmis Alexandru Costache, pentru Telejurnalul de la ora 14.00. Aceasta, după ce unul dintre avocații inculpaților a susținut că ar fi competentă instanța Curții de Apel București, pentru a judeca dosarul Revoluției, întrucât, a susținut avocatul, Ion Iliescu nu era președinte al României între 22 decembrie – 27 decembrie 1989. 27 decembrie 1989 este data în care s-a constituit comitetul Frontului Salvării Naționale și când Ion Iliescu ar fi devenit președinte al României și de drept. Însă avocații urmașilor victimelor din dosar susțin că, chiar după fuga lui Nicolae Ceaușescu, Ion Iliescu a devenit președinte de facto al României, chiar dacă nu era președinte și de drept, prin urmare, dosarul ar trebuie să fie judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Urmașii victimelor  au venit la Înalta Curte de Casație și Justiție

Primul termen în Camera preliminară va fi la data de 27 ianuarie 2023. Noi avem termen să răspundem la obiecțiunile formulate față de rechizitoriul remis și față de completarea urmăririi penale, până în 7 ianuarie. O vom face! Ce vreau să subliniez cu privire la desfășurarea acestei judecăți. Că ne stă în putere să adresăm solicitări Înaltei Curți în sensul, ca odată ce primul termen de judecată, după camera preliminară este atins cu procedură îndeplinită, să se lucreze pe o procedură mult mai accelerată. Nu scrie nicăieri că trebuie să se acorde termene de judecată peste o lună sau peste două luni, depinde de actele cauzei, cu posibilitatea acordării unor termene mai scurte și să se treacă la începerea judecății, în conformitate cu dispozițiile codului. Nu suntem chiar în sistemul francez, prin raportare la urmărirea procesului atentatelor de la Bataclan și din alte zone ale Parisului, în care odată începută judecata, toată lumea să aibă agenda blocată pentru desfășurarea zi de zi a aceluiași proces. Dar unele lucruri pentru creșterea celerității nu sunt imposibile”, a declarat procurorul general, Gabriela Scutea, în exclusivitate pentru TVR, în decembrie 2022.

Urmașii victimelor din dosarul Revoluției au venit la Înalta Curte de Casație și Justiție, la primul termen al acestui proces în Cameră preliminară, a transmis Alexandru Costache pentru TVR Info. Judecătorul de Cameră preliminară a citit numele victimelor din acest dosar, apoi probabil va da un nou termen și va încerca să judece în regim de urgență acest dosar care nu și-a găsit o finalitate după mai multe de 30 de ani.

 

 

În august 2022, procurorii au retrimis dosarul Revoluției în judecată. Sunt judecați pentru ce s-a întâmplat atunci fostul președinte al României, Ion Iliescu, și fostul vicepremier al României, Gelu Voican Voiculescu, precum și fostul șef al Aviației Militare, Iosif Rus. Ei sunt acuzați de infracțiuni împotriva umanității. Procurorii militari susțin că după fuga lui Nicolae Ceaușescu, pe 22 decembrie 1989,  până p data de 30 decembrie a fost creată, din comanda lui Ion Iliescu, o psihoză a teroriștilor, care a dus la foarte multe pierderi de vieți omenești. Surprinzător, au fost mai multe pierderi de vieți omenești după fuga cuplului dictatorial, decât înainte.

În acest dosar e vorba de aproape 900 de morți și peste 2000 de răniți.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite