Primul summit al Comunității Politice Europene a avut loc la Praga. Au participat 44 de lideri de stat din Europa

6 octombrie 2022, 19:22

Prima reuniune la nivel înalt a Comunității Politice Europene a avut loc într-un castel care ocupă un loc special în istoria Cehiei. A fost reședință monarhilor, iar din 1918, de când țara a devenit republică este reședința președintelui. Aici au venit astăzi 44 de șefi de stat și de guvern, ai țărilor din Uniunea Europeană, dar și din spațiul extracomunitar.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Obiectivul este să împărtăşim acelaşi punct de vedere asupra situaţiei care afectează Europa şi să putem avea o strategie comună, deci o conversaţie strategică. Acest lucru nu există în momentul de faţă, dar dialogul strategic poate diminua diviziunile şi sper să ajungem la asta cu acest proiect comun.”

Peter Fiala, premierul Cehiei: „Europa are multe probleme extrem de dificile acum, iar noi ne-am întâlnit să căutăm soluţii. Cea mai gravă problemă în Europa este acest război agresiv. Rusia continuă agresiunea sa nedreaptă asupra Ucraine. Vladimir Putin nu e deschis la negocieri. Singurul său ţel este să cucerească teritorii. Acţiunile Rusiei de săptămâna trecută confirmă asta. Referendumurile din teritoriile ocupate au fost o înşelătorie murdară. Comunitatea internaţională nu-l mai poate lua în serios.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut un mesaj video la această primă reuniune. Asta, în ciuda faptului că, atunci când Emmanuel Macron a lansat ideea Comunității Politice Europene, în luna mai a acestui an, Zelenski a fost mai degrabă sceptic: a spus că se teme că Franța și alte țări din vechea Europă vor folosi această nouă formulă pentru a ține cumva în anticamera Uniunii țările care vor să adere. „E ca și cum ai fi invitat la o masă de familie, fără să ți se pună și un scaun la masă”, spune atunci președintele ucrainean.

Ideea Comunității Politice Europene a fost menționată pentru prima oară în mai, în timpul președinției franceze a Uniunii și este un răspuns la preocupările exprimate de șefii de stat și de guvern azi la Praga.

Ce definește exact Europa care se conturează la Praga rămâne neclar. La reuniune au participat și președintele Turciei, premierul Israelului, reprezentanți ai Georgiei și Armeniei.

A venit și Liz Truss, premierul britanic, interesată să exploreze modalități de cooperare cu Europa într-un forum din afara Uniunii Europene părăsite. Marea Britanie s-a oferit chiar să găzduiască următoarea întâlnire după Praga, pe care Macron o dorește în termen de șase luni.

VEZI ȘI:

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite