Primul simulator de reactoare modulare din Europa, inaugurat la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Ciucă: Pune România pe harta dezvoltării energiei nucleare civile

12 mai 2023, 18:38

„Astăzi am inaugurat şi vom inaugura pentru întreaga societate un produs care nu este destinat doar unui grup mic de oameni. Repet, întregii societăţi. Un simulator care pune în faţa studenţilor, a profesorilor o activitate complexă ca şi cum am fi într-o centrală nucleară putând să folosim toate informaţiile dintr-o centrală nucleară. (…) Acest simulator e o decizie extrem de importantă nu doar pentru Politehnică, a venit cu acceptul şi cu sprijinul Guvernului României”, a declarat rectorul UPB, Mihnea Costoiu.

Preşedintele Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă, a afirmat că proiectul este unul de ţară şi reprezintă o revoluţie energetică.

„Este un proiect care nu este al unei singure instituţii, ci necesită şi angrenează un întreg ecosistem care ne uneşte. (…) Ceea ce se întâmplă acum este o revoluţie în energetică. (…) O să avem mai mult electricitate curată. (…) Un program nuclear de succes nu înseamnă numai tehnologie şi o tehnologie de succes, nu înseamnă doar un soft şi un echipament, este nevoie de oameni bine pregătiţi şi resursa umană este ceea ce poate face un program a fi de succes sau nu”, a spus Cosmin Ghiţă.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a subliniat necesitatea inginerilor calificaţi în energie nucleară.

„Primul simulator de reactoare modulare din Europa. Iar suntem în topul mondial al tehnologiei nucleare. (…) Avem nevoie de ingineri calificaţi în energie nucleară pentru programul nuclear românesc pentru că, da, România are un program nuclear românesc pe lângă reactoarele clasice. (…) România a fost vizionară, şi-a dorit să aibă tehnologie nucleară foarte sigură. Nu vorbim de sigură, vorbim de foarte sigură. O tehnologie nucleară care nu poluează. Pentru că ne-am asumat ca şi ţară până în 2050 să reducem emisiile”, a evidenţiat Popescu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru a avea un sistem energetic stabil, este nevoie de aceste reactoare modulare.

„Trebuie să fiţi mândri că la universitatea noastră avem acest simulator. Studenţi, aveţi posibilitatea să învăţaţi ultima tehnologie cum alte state din Europa sau lume nu au această posibilitate! Universitatea Politehnica trebuie să devină un hub regional pentru acest tip de centru energetic care se află aici”, a susţinut ministrul.

Ciucă: Instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale pune România pe harta dezvoltării energiei nucleare civile

Şeful Executivului a participat la evenimentul de lansare oficială a Centrului de Explorare a Energiei (Centru E2).

„Mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, pentru că ştiu cât de mult s-a trudit ca noi să putem să beneficiem de acest proiect pilot care pune România pe harta importantă a tot ceea ce urmează să se dezvolte în domeniul energiei nucleare civile. Ne aflăm într-un moment important pentru România şi pentru industria nucleară naţională. Prin instalarea primului Centru de explorare a energiei NuScale suntem prima ţară din lume care va implementa tehnologia americană a reactoarelor nucleare de mici dimensiuni „, a declarat Nicolae Ciucă.

El a adăugat că paşii rapizi pe care-i face ţara noastră în ceea ce priveşte tehnologia nucleară avansată, sigură, matură şi eficientă, este un succes al colaborării dintre România şi Statele Unite ale Americii.

„Este, de asemenea, un succes al Guvernului, al Ministerului Energiei, al Nuclearelectrica, reprezentată prin domnul Cosmin Ghiţă, şi, desigur, este un succes al diplomaţiei române. Aici sunt o parte dintre cei care şi-au adus aportul la acest proiect, care au avut puterea să creadă în proiect, care au zburat de mai multe ori către România, din România către Washington, şi între aceste zboruri iată s-a reuşit să avem o decizie în ceea ce priveşte alegerea României pentru primul reactor modular de dimensiuni mici. Dezvoltarea simulatorului camerei de comandă NuScale, la fel ca fiecare proiect şi fiecare investiţie pe care le pregătim împreună, demonstrează, încă o dată, relaţiile puternice între Statele Unite şi România, consolidate de Parteneriatul strategic, parteneriat care, anul acesta, celebrează 26 de ani. Sprijinul SUA pentru includerea în sistemul naţional de producere a energiei reactoare modulare mici este substanţial, constant şi oferit la momentul oprtun, iar aşa cum l-am văzut, la vremea când am aflat prima dată de proiect, îl văd ca fiind unul pe termen lung şi foarte lung „, a declarat Ciucă.

El a reamintit că întrevederea preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu Reprezentantul special al preşedintelui SUA pentru climă, John Kerry, în marja Conferinţei Naţiunilor Unite privind schimbările climatice COP 26 a fost urmată la scurt timp de decizia SUA de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România.

” În dezvoltarea şi implementarea de reactoare modulare mici, bazate pe tehnologie americană New Scale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite. Şi nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanţii New Scale. Avem experienţă de peste 26 de ani în operare sigură şi activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN, suntem singura ţară din regiune care-şi poate asuma acest rol de lider la nivel european”, a declarat Ciucă.

Premierul a subliniat că activitatea Centrului de Explorare a Energiei NuScale în cadrul Universităţii Politehnice din Bucureşti va constitui încă o etapă decisivă care va contribui la poziţionarea României într-o zonă de relevanţă internaţională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară.

Ambasadorul SUA: Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană de ultimă generaţie

România va fi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în România şi Europa, a declarat vineri ambasadorul SUA Kathleen Kavalec la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

„Este minunat să vedem România utilizând tehnologia nucleară americană de ultimă generaţie, ceea ce reprezintă încă un indicator a cât de departe a ajuns parteneriatul nostru. Simulatorul SMR va fi un instrument valoros atât pentru studenţi, cât şi pentru profesionişti, pe măsură ce ne pregătim pentru construcţia şi operarea centralei SMR de la Doiceşti. Simulatorul va ajuta, de asemenea, România să devină un centru pentru tehnologia SMR în regiune şi mult dincolo de aceasta, precum şi o bază pentru sprijinirea funcţionării acestei noi tehnologii în alte ţări”, a afirmat ambasadorul.

Kathleen Kavalec a fost prezentă vineri la UPB la inaugurarea primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) NuScale.

Potrivit diplomatului, centralele SMR oferă o soluţie flexibilă, scalabilă şi eficientă din punctul de vedere al costurilor, care poate completa sursele regenerabile şi poate furniza energie curată în zonele mai greu accesibile.

„Centrul E2, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular de mici dimensiuni NuScale, va pregăti şi instrui viitoarea generaţie de ingineri nuclearişti, operatori ai tehnologiei avansate nucleare civile. Astfel, România va fi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor pentru următoarea etapă a instalării reactoarelor nucleare civile în România şi Europa. Se va crea un mediu inovator de învăţare, care va susţine dezvoltarea forţei de muncă necesare şi va da posibilitatea aplicării practice a principiilor de inginerie şi ştiinţă nucleară, simulând scenarii de operare a centralei nucleare în lumea reală”, a susţinut ambasadorul.

Kathleen Kavalec a declarat că simulatorul SMR este un mediu de învăţare inovator, care oferă utilizatorilor o oportunitate practică de a aplica principiile ştiinţei şi ingineriei nucleare, prin intermediul unor scenarii simulate de funcţionare a centralei nucleare din lumea reală.

Simulatorul utilizează o modelare computerizată de ultimă generaţie într-o replică a sălii de control a centralei SMR a NuScale. Utilizatorii vor avea ocazia să preia rolul de „operator al camerei de control” la o centrală SMR cu 12 unităţi şi să înveţe despre caracteristicile revoluţionare de siguranţă şi inteligenţă unice ale tehnologiei NuScale.

–––––-

Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o iniţiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce priveşte implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România şi Europa, precum şi un hub de educaţie şi formare a specialiştilor în domeniul SMR în regiune.

În mai 2022, Nuclearelectrica, NuScale şi E-Infra, proprietarul amplasamentului, au semnat un memorandum de înţelegere pentru dezvoltarea primului reactor modular mic (SMR) din România pe amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Pe 27 iunie 2022, cu ocazia lansării Parteneriatului pentru Infrastructură şi Investiţii Globale, prezentat la Summit-ul Liderilor G7, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunţat alocarea unui grant de 14 milioane de dolari pentru etapa de dezvoltare a reactoarelor modulare mici în România de către NuScale – Studiul preliminar de inginerie şi design front-end pentru proiectul SMR în România.

Compania americană NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite