Primul regulament pentru trotinete electrice din România, aprobat la Cluj

Trotinetă electrică
Trotinetă electrică
4 noiembrie 2020, 18:30

Prin noul regulament se stabilesc condițiile de utilizare a domeniului public de către operatorii de flote de trotinete electrice și utilizatorii acestora, astfel încât circulația în oraș să se desfășoare în condiții de siguranță, a anunțat miercuri, printr-un comunicat, Primăria Cluj-Napoca.

Potrivit acestuia, regulamentul stabilește doar locurile în care trotinetele pot fi amplasate sau staționate, nu și modul de circulație, acesta fiind reglementat de Codul Rutier.

Astfel utilizatorii nu pot utiliza trotinetele pe trotuar, ci doar pe traseele dedicate transportului în comun, piste de biciclete și pe sectoarele de drum unde viteza de circulație legală este mai mică de 50 km/h.

„În dezbaterea publică din 14 octombrie a fost propusă modificarea vârstei minime a utilizatorilor de trotinete pe domeniul public, însă și acest lucru este prevăzut de Codul Rutier și anume că vârsta minimă este de 14 ani, iar cei care au vârsta cuprinsă între 14 -16 ani au obligația de a purta cască de protecție”, se arată în comunicat.

Conform noului regulament, în următoarele locuri este interzisă amplasarea/staționarea trotinetelor electrice: pe trotuare cu lățimea mai mică de 2 m, în zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 m înainte și după stație, pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor, în zona standurilor de taxi, pe toată lungimea standului, în zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 m înainte și după trecerea de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spațiile verzi, în intersecții și la mai puțin de 10 m de intersecții, în zona acceselor pietonale și auto, pe șantierele în lucru de pe domeniu public și pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

În cazul în care trotinetele sunt lăsate de către utilizatori în locurile mai sus menționate, operatorii au obligația de a le ridica în termen de două ore. În caz contrar, trotinetele vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public, și se va aplica o taxă de ridicare al cărei cuantum este stabilit de către Consiliul local, a mai anunțat Primăria Cluj-Napoca.

 

Sursa: Mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite