Primul referendum pentru demiterea unui primar, INVALIDAT! Edilul din Dumbrăviţa, rămâne în funcție

Primarul din Dumbvrăvița, Popa Zachiu, a scăpat de demitere. Cu 25,5% prezență la vot, referendumul organizat pentru demiterea sa nu a fost validat. Peste 4 mii de alegători din Dumbrăviţa au fost chemaţi să spună dacă sunt de acord cu demiterea edilului. Popa Zachiu a fost ales în 2020 pentru a cincea oară în fruntea comunei.

20 Iunie 2022, 08:19 (actualizat 20 Iunie 2022, 09:00) Știrile TVR |

Conform datelor Autorității Electorale Permanente, prezenţa la urne a fost de 25,59% la referendumul pentru demiterea primarului comunei braşovene Dumbrăviţa, sub pragul de validare.

Astfel, dintr-un total de 4.083 de votanţi înscrişi pe listele permanente, s-au prezentat în cele trei secţii de votare doar 1.045, reprezentând un procentaj de 25,59%.

Alegătorii şi-au putut exercita dreptul de vot duminică, între orele 7,00 şi 23,00. Codul administrativ prevede că referendumul local este valabil dacă s-au prezentat la urne cel puţin 30% din numărul total al locuitorilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral, cu domiciliul sau reşedinţa în unitatea administrativ-teritorială.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de USR, primarul PNL Popa Zahiu ar fi ameninţat locuitorii că le taie ajutorul social şi că nu le mai dă titluri de proprietate, dacă vor merge la vot. De asemenea, edilul s-ar fi aflat în biroul său din primărie, deşi nu avea voie să stea în incinta secţiei de votare.

USR Dumbrăviţa a depus în noiembrie 2021, la Instituţia Prefectului Braşov, 1.100 de semnături pentru organizarea unui referendum privind demiterea din funcţie a primarului liberal Popa Zachiu.

În luna februarie, reprezentanţii USR au anunţat că au depus o plângere la DNA împotriva edilului şi a secretarului comunei, Costel Micu, cei doi fiind reclamaţi pentru blocarea organizării referendumului.

La rândul său, primarul a cerut instanţei de contencios administrativ suspendarea ordinului de prefect privind constituirea comisiei de organizare a referendumului. În 24 mai, Tribunalul Braşov a respins suspendarea ordinului de prefect prin care se organizează referendumul, soluţia fiind definitivă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI