Primul raport de implementare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, adoptat de Parlamentul European

Parlamentul European a adoptat joi, cu o largă majoritate, raportul de implementare a Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă, care i-a avut drept coraportori pe eurodeputaţii români Siegfried Mureşan (PPE) şi Dragoş Pâslaru (Renew) şi pe spaniolul Eider Gardiazabal Rubial (S&D).

23 Iunie 2022, 07:34 (actualizat 23 Iunie 2022, 14:34) Știrile TVR |

ACTUALIZARE Raportul a fost adoptat de Parlamentul European cu 420 de voturi pentru, 90 împotrivă şi 83 de abţineri.

În cadrul dezbaterii de miercuri seară din Plenul PE, Siegfried Mureşan a declarat că "acum, după un an, avem 25 de planuri naţionale adoptate din 27 posibile, iar mecanismul a început să producă rezultate".

Mureşan a apreciat că acest instrument are deja efecte pozitive asupra economiei Uniunii Europene. "Impactul pozitiv ale mecanismului se va resimţi şi mai mult cu cât vom înainta cu implementarea planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă. Tocmai de aceea, cerem Comisiei Europene şi ţărilor membre accelerarea reformelor şi investiţiilor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă", a pledat el.

În acelaşi timp, a observat eurodeputatul PNL, "avem încă peste 200 de miliarde de euro din componenta de împrumuturi alocată acestui mecanism care nu au fost solicitate de ţările membre".

Din acest motiv, a argument el, "susţinem ca aceşti bani să fie folosiţi pentru a creşte independenţa şi siguranţa energetică a Uniunii Europene, prin investiţii în infrastructura energetică transfrontalieră".

"Suntem de acord, în acest sens, cu propunerea de modificare a legislaţiei mecanismului, înaintată de Comisia Europeană în contextul iniţiativei REPowerEU. Concret, prin această modificare legislativă, ţările membre, inclusiv România, vor putea folosi fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă mai eficient pentru investiţii în infrastructura energetică şi tranziţia spre o economie verde", a mai spus Siegfried Mureşan în plenul PE.

________________________

România are șanse să rediscute despre fondurile necesare pentru energie sau agricultură.

Parlamentul European cere statelor membre să anunţe dacă nu utilizează toată suma alocată şi să propună realocări ale împrumuturilor. Asta înseamnă că România are șanse să rediscute despre fondurile necesare pentru energie, irigații sau alte domenii.

Vom vedea daca se poate negocia și partea legată de pensii din PNRR, fapt cerut de PSD prin vocea liderului Marcel Ciolacu, care se află astăzi la Bruxelles. la ședința Parlamentului European. PNL a avertizat că o asemenea discuție ar putea să nu aibă loc la nivel european.

Europarlamentarul PNL Siegfrid Mureșan susține că o discuțiile despre o renegociere a PNNR va fi posibilă abia în toamnă, când Comisia Europeană trebuie să prezinte un proiect legislativ prin care să fie permise realocările pentru fiecare țară în parte. Abia atunci, România va putea veni cu proiecte de modificare a bugetului pentru fiecare domeniu.

Până acum România a primit 3,8 miliarde de euro, bani care merg în investițiile din ingrastructură cum ar fi Autostrada Transilvania, pentru pensii în cazul dosarelor de recalculare a pensiilor, împăduriri și informatizarea vămilor.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 33°C
IASI 26°C 32°C
CLUJ 29°C 30°C
CONSTANTA 25°C 27°C
CRAIOVA 27°C 31°C
BRASOV 25°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI