Primul raport al Comisiei Europene privind statul de drept: Măsurile controversate cu impact asupra independenței sistemului judiciar continuă să fie puse în aplicare

Comisia Europeană atrage atenția că, în România, controversatele schimbări din justiție de acum 2 ani sunt încă aplicate și acestea ridică probleme privind independența sistemului. La Bruxelles a fost prezentat raportul privind statul de drept în toate țările membre. Temele principale: justiția, lupta anticorupție și libertatea presei.

30 Septembrie 2020, 22:40 (actualizat 30 Septembrie 2020, 22:55) Știrile TVR |
Primul raport CE privind statul de drept
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Actualul guvern a promis să îndrepte lucrurile în privința legilor justiției după regresele din perioada 2017-2019, dar controversatele modificări din trecut rămân în vigoare, iar această situație creează incertitudine în privința funcționarii sistemului judiciar în ansamblu, arată raportul publicat de Comisia Europeană.

"Amendarea legislaţiei relevante a fost amânată din cauza COVID-19 şi a apropiatelor alegeri naţionale. Măsurile controversate cu impact asupra independenţei sistemului judiciar continuă să fie puse în aplicare, precum Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, ce are ca sarcină exclusivă urmărirea în justiţie a infracţiunilor comise de către judecători şi procurori".

În privința luptei împotriva corupției, Comisia Europeană notează că, în 2019, atât DNA, cât și Parchetul General au raportat regrese - tot din cauza amendamentelor la legile justiției.

În cazul României, raportul critică alocarea fondurilor pentru publicitatea de stat, pe care o califică drept "discreționară" și scrie că este un instrument folosit de autoritățile statului pentru a interfera în media, în special la nivel local.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI