Primul pod rutier dintre Rusia şi China a fost inaugurat vineri

Primul pod rutier dintre Rusia şi China a fost inaugurat vineri
Primul pod rutier dintre Rusia şi China a fost inaugurat vineri
10 iunie 2022, 15:21

Construcţia podului a fost terminată în urmă cu doi ani, însă inaugurarea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Lansarea acestui proiect de lungă durată, pentru care primul acord datează din 1995, simbolizează apropierea şi creşterea schimburilor comerciale dintre cele două ţări.

Agenţia de presă rusă Ria Novosti a publicat o înregistrare video cu ceremonia de inaugurare a acestui pod rutier, a cărui structură a fost vopsită în roşu şi alb, ce prezintă trecerea primelor camioane, salutată prin focuri de artificii.

Cu o lungime de un kilometru şi cu doar două benzi de circulaţie, podul a costat aproape 19 miliarde de ruble (300 de milioane de euro), din care 14 miliarde de ruble au fost achitate de partea rusă, potrivit datelor oficiale.

Potrivit companiilor mass-media ruse, 630 de camioane, 164 de autobuze şi 64 de vehicule uşoare vor putea să circule în fiecare zi pe acest pod dedicat doar transportului de mărfuri. Pentru populaţia din cele două oraşe, care au fiecare aproximativ 200.000 de locuitori, un teleferic transfrontalier se află în etapa de construcţie şi ar urma să fie finalizat în 2023.

Rusia şi China, care împart o graniţă de 4.250 de kilometri – asigurată în mare parte de fluviul Amur -, s-au contrazis timp de peste 30 de ani în legătură cu traseul frontierei lor din această regiune.

Schimburi comerciale înfloritoare

Schimburile comerciale au devenit înfloritoare după normalizarea relaţiilor dintre cele două state gigantice, la sfârşitul anilor 1980, dar s-au lovit în această regiune de insuficienţa infrastructurilor de transport.

În ultimii ani, mai multe uzine au fost construite în partea rusă: o uzină Gazprom, prezentată ca una dintre cele mai importante uzine de tratare a gazului din lume, care reprezintă o verigă în gazoductul ruso-chinez „Power of Siberia”, şi o uzină de petrochimie în Sibur.

În aprilie, construcţia unui pod feroviar peste fluviul Amur şi care leagă China şi Rusia a fost finalizată în Republica autonomă Birobidjan, la 500 de kilometri spre est. Podul feroviar urmează să fie dat în folosinţă în luna august, potrivit autorităţilor locale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite