Primul pacient cu transplant pulmonar efectuat în România a fost externat

Cei doi pacienţi care au beneficiat de transplant pulmonar
Cei doi pacienţi care au beneficiat de transplant pulmonar
17 mai 2018, 17:10

“Evoluția post-transplant a bărbatului este favorabilă, la o lună de la intervenția chirurgicală complexă. Pacientul va face reabilitare respiratorie la Spitalul Clinic Colentina, la secția de Pneumologie, special modernizată pentru pacienții transplantați.

Protocolul de tratament este similar celui de la Clinica MHH din Germania, unde pacienții sunt reabilitați postoperator în centrul medical din Bad Fallingbostel, la aproximativ 70 de kilometri distanță de Hanovra.

În ceea ce-l privește pe pacientul E.A., de 47 de ani, care a beneficiat și el de un transplant pulmonar, la Spitalul Clinic ,,Sfânta Maria”, evoluția stării sale de sănătate este de asemenea favorabilă.

Pacientul E.A. face exerciții pentru a-și îmbunătăți capacitatea respiratorie și este monitorizat permanent de echipa medicală a Spitalului Clinic „Sfânta Maria”, se mai arată în comunicat.

Primul transplant de plămâni în ţara noastră s-a făcut pe 18 aprilie la Spitalul Sfânta Maria din Capitală, la un an și jumătate de la deschiderea secției speciale. Pacientul este un bărbat de 36 de ani din Iaşi.

Al doilea transplant a fost făcut după două săptămâni, la acelaşi spital. Bărbatul de 47 de ani a primit doi plămâni de la un pacient mai tânăr care fusese internat la spitalul din Târgu Mureș în urma unui accident vascular cerebral.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite