Primul laborator de extragere secundară a cocainei din cafea, descoperit în România. Cei cinci traficanți, arestați pentru 30 de zile

Polișiștii antidrog au descoperit primul laborator pentru extracţia cocainei din România. A fost amenajat într-o cabană izolată din Bihor, iar traficantii obţineau cocaina dintr-un amestec de cafea care a fost adus în ţară de doi columbieni. Tot columbienii au adus drogurile în România şi cunoşteau procedura chimică de extracţie. Din reţea mai fac parte doi români şi un israelian.

12 Iulie 2022, 08:08 (actualizat 12 Iulie 2022, 18:48) Știrile TVR |

Traficanții au închiriat o cabană în acest loc izolat din Munții Bihorului. În satul 10 Hotare din comuna Şuncuiş, doi interlopi români din Oradea, doi columbieni și un israelian au amenajat un laborator clandestin unde extrageau cocaină dintr-un amestec cu cafea. Este primul de acest tip descoperit la noi în ţară. Pe 1 iulie, columbienii au adus şase kilograme de cocaină cu avionul, iar ca să însele vigilența autorităților au amestecat drogurile cu cafea. Polițiștii spun că un astfel de amestec e greu de detectat pe aeroport, chiar și de către câinii antidrog. Partea grea urma: traficanții trebuiau să separe cocaină de cafea.

Cetăţenii columbieni care au fost depistaţi la faţa locului au avut un rol dublu în această organizaţie, pe lângă rolul de cărăuşi şi rolul de chimist, întrucât aceştia erau singurii care cunoşteau reţeta secretă pentru a putea extrage cocaina disimulată din produsul cu cafea.

Ca sa separe cocaina de cafea, traficanţii şi-au cumpărat mai multe substanțe chimice, acetonă, benzină şi vase de extracţie. Pe 10 iulie, poliţiştii au intrat peste ei.

Ramona Bolla, purtătoare de cuvânt DIICOT: „Patru dintre membrii grupului infracţional organizat fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică şi fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei. Valoarea de piață a cocainei depistate este de aproximativ 200.000 euro”.

Cocaina extrasă din amestecul cu cafea era destinată pieței de consum din România. Traficanții au fost arestați pentru 30 de zile.

---

ACTUALIZARE Potrivit unor surse, cei doi români cercetați sunt: Silaghi Emilian Dorel, de 55 ani, un cetățean român din Oradea care a mai fost arestat în legătură cu drogurile, fiind cunoscut în lumea interlopă din Oradea și Strelciuc Mihai, de 47 de ani, din Fetești, era căsătorit în Columbia unde a fost și în închisoare.

Implicat este și israelianul Shimon Simon Selouk, de 61 de ani, cetățean israelian, om de afaceri în București.

Doi cărăuși columbieni, un israelian și doi români ”mascau” cocaina în cafea, susțin oamenii legii.

---

Primul laborator de extragere secundară a cocainei din România a fost descoperit de Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Serviciul Antidrog. Acestia au destructurat un grup infracţional organizat din care făceau parte doi români, un israelian si doi columbieni.

La începutul lunii iunie a acestui an a fost constituit un grup infracţional organizat, format din doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian, la care ulterior au aderat doi cetăţeni columbieni, care au sprijinit activitatea grupului, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul României, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române, într-un comunicat.

"La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale", precizează IGPR.

În perioada 30 iunie - 6 iulie, membrii grupului infracţional organizat au făcut demersuri în vederea procurării mijloacelor necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor, respectiv achiziţionarea substanţelor chimice necesare şi a vaselor de reacţie.

De asemenea, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în afara zonelor locuite din judeţul Bihor.

În cadrul operaţiunii, la data de 10 iulie a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică, fiind astfel identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

"În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate", arată IGPR.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI