Primul dosar privind fraude cu fonduri PNRR | Documente false la construirea unui spital din Constanța

DNA a sesizat Tribunalul Constanţa în legătură cu primul dosar privind fraude cu fonduri din PNRR finalizat de procurorii anticorupţie, în care este implicat patronul unei firme de proiectare, acuzat că a depus documente false pentru a câştiga un contract privind construirea unui spital din Constanţa.

07 Octombrie 2022, 14:53 (actualizat 07 Octombrie 2022, 15:02) Știrile TVR |
Direcția Națională Anticorupție - DNA / FOTO: Credit: AGERPRES/FOTO Redactor: NICOLETA PANA, foto.agerpres.ro

Procurorii DNA au dispus sesizarea Tribunalului Constanţa cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat cu un om de afaceri pentru comiterea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi participaţie improprie (sub forma instigării) la tentativă la folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În comunicatul difuzat vineri DNA nu menţionează numele omului de afaceri, însă potrivit portalului instanţelor şi presei locale preluate de Agerpres, ar fi vorba despre Victor Alexandru Ciobotaru, asociat majoritar la firma Atlas Consulting & Proiect SRL, liderul asocierii de firme care a câştigat un contract pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul "Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic" din Constanţa.

Conform DNA, în cursul anului 2021, în contextul organizării de către Primăria Constanţa a unei licitaţii privind achiziţia serviciului de elaborare a documentaţiei tehnico-economice aferent obiectivului de investiţii "Construire şi dotare Spital Municipal Policlinic", finanţat prin intermediul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, omul de afaceri ar fi depus mai multe documente false.

Aceste demersuri ar fi avut ca urmare câştigarea de către societatea omului de afaceri, ca lider de asociere, a licitaţiei respective, în
condiţiile în care nu erau îndeplinite condiţiile de eligibilitate.

La scurt timp de la semnarea contractului, 7 octombrie 2021, Primăria Constanţa a achitat omului de afaceri o primă factură în valoare de 1.729.677 lei, pentru servicii de prefezabilitate.

Odată cu demararea etapei a doua, respectiv studiul de fezabilitate şi depunerea documentaţiei pentru obţinerea avizelor şi acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism, ar fi apărut disfuncţionalităţi în derularea contractului, ocazie cu care reprezentanţii primăriei au aflat că niciunul dintre asociaţi, cu excepţia omului de afaceri, nu avea cunoştinţă despre semnarea contractului de prestări servicii şi nici nu participaseră la elaborarea studiului de prefezabilitate.

Aceste aspecte i-au determinat pe angajaţii Primăriei Constanţa să formuleze plângere penală faţă de societatea câştigătoare a licitaţiei şi faţă de reprezentanţii săi legali.

În timpul anchetei, Victor Alexandru Ciobotaru şi-a recunoscut vinovăţia în faţa procurorilor DNA şi a acceptat să primească o condamnare de un an şi opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea unor drepturi.

Acest acord trebuie însă să fie aprobat de un judecător de la Tribunalul Constanţa.

De asemenea, el a achitat o parte din prejudiciul provocat bugetului local al municipiului Constanţa, în suma totală de 600.000 lei.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 8°C
IASI 5°C 5°C
CLUJ 5°C 5°C
CONSTANTA 9°C 8°C
CRAIOVA 8°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI