Primul deces cauzat de virusul West Nile în acest sezon. Ministerul Sănătății: Nu există risc de epidemie, cazurile sunt sporadice

9 august 2018, 11:22

Victima este un bărbat de 79 de ani din Galaţi. Omul era plin de înţepături când a fost internat de urgenţă la boli infecţioase. A făcut meningoencefalită acută din cauza virusului West Nile. Confirmarea a venit de la Institutul Cantacuzino.

În sezonul 2018, în perioada 2 mai – 8 august s-au înregistrat 23 cazuri de infecţie cu acest virus, dintre care 11 cazuri în săptămâna 1-8 august. Cei mai mulţi pacienţi sunt din Dolj, Olt şi Iaşi.

Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Cazurile  de meningite/ meningo-encefalite cu virus West Nile depistate și înregistrate în România sunt sporadice și în momentul de față nu există riscul unei epidemii.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, de la începutul supravegherii, în data de 2 mai 2018 și până în prezent au fost înregistrate 23 cazuri de meningite/meningo-encefalite datorate infecției cu virus West Nile și  un  deces, în cazul unui pacient în vârstă de 79 de ani care avea comorbidități.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile.

Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical:

· febră

· durere de cap intensa

· dureri musculare

· vărsături

· erupţii cutanate

În cazurile severe, complicate  care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apare şi alte simptome:

· rigiditate a gâtului

· sensibilitate crescută la lumină

· convulsii

· frisoane

· oboseală cronică

· slăbiciune musculară

Ministerul Sănătăţii recomandă populației mai multe măsuri de protecţie:

– evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;

– montarea de plase la ferestrele locuintelor pentru a impiedica patrunderea tantarilor;

– limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)

– asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;

– îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Ce este virusul West Nile

Virusul West Nile este un potenţial factor declanşator al unor afecţiuni serioase, principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înţepătura ţânţarilor infestaţi. Virusul a fost descoperit în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda.

Interesul experţilor faţă de virusul West Nile a crescut în momentul în care acesta a fost depistat în Statele Unite, mai exact în News York City, în anul 1999, când au fost confirmate 66 de cazuri soldate cu 7 morţi.

Mai târziu, în anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, soldate cu 24 de decese. În mai puţin de un an, virusul s-a extins în peste 11 state de-a lungul Coastei de Est.

Până în anul 1999, virusul West Nile fusese depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi extrem de rar în Europa.

Conform experţilor, virusul West Nile stă la baza unei epidemii sezoniere în America de Nord, care cunoaşte o creştere în lunile de vară şi toamnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă