Primul curs online gratuit, oferit de o organizație nonguvernamentală cadrelor didactice care predau copiilor cu nevoi speciale

Marginalizați și excluși. Așa se simt, de cele mai multe ori, copiii cu nevoi speciale care învață în școlile de masă. O parte din vină o au chiar învățătorii și profesorii, care nu știu cum să se ocupe de ei. Acum însă, pot învăța ce au de făcut. O organizație nonguvernamentală a elaborat primul curs online care le arată cum să le predea elevilor cu dizabilități.

16 Februarie 2018, 08:21 (actualizat 16 Februarie 2018, 13:29) |
Învață să predea copiilor cu nevoi speciale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Georgiana este mama unui copil diagnosticat cu sindrom Asperger. O formă de dizabilitate care întârzie dezvoltarea cognitiva a copilului și îl impiedică să comunice la fel ca celilalți. Mark a fost înscris la o școală normală. Dar a fost marginalizat. Iar profesorii nu l-au ajutat deloc. Mai ales că nu aveau pregătire pentru astfel de cazuri speciale.

A avut o perioadă când nu a vrut să mai meargă la școală. Simte că este diferit, a perceput foarte greu reacția colegilior” – Georgiana Murea.

După ce mama lui a câștigat procesul intentat școlii care îl voia exclus, lucrurile s-au mai schimbat.

Profesorii de la noi au de acum șansa să învețe. Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități a lansat primul curs de educație incluzivă. Este online și gratuit.

Pe de-o parte sunt lecturi video. Profesorii pot asista ca la niște sesiuni de curs în care sunt prezentate oral toate aspectele de care au nevoie, iar pe de altă parte există documente atașate, o serie de materiale  scrise care vin în completarea materialului video” – Mădălina Turza, președintele Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Deși integrarea copiilor cu dizabilități în școlile de masă este un proces dificil, el nu este imposibil. Exemplu: această școală din centrul Capitalei care are nu mai puțin de 19 copii cu dizabilități, integrați cu succes.

Profesorii de aici au înțeles că meseria pe care și-au ales-o înseamnă adaptare și învățare zilnică.

Pentru că nu suntem pregătiți direct pentru învățământul special am căutat să formăm o echipă, noi cadrele didactice. Să comunicăm foarte mult cu părinții. Pentru că dacă nu știm problematica acelui copil nu putem face minuni în școală” – Iuliana Soare, consilier educațional.

4000 de copii cu nevoi speciale sunt integrați în școlile de masă, în timp ce peste 20.000 sunt în afara oricărui sistem de educație. 30.000 sunt izolați în școlile speciale.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI