Primul convoi cu transportoare blindate franceze a ajuns în România. Un al doilea convoi, cu tancuri Leclerc, va sosi în noiembrie

Primul convoi cu tehnică militară franceză, constând în transportoare blindate destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu, a intrat duminică, după ora 23.00, în România, prin punctul de trecere a frontierei Nădlac, Arad.

23 Octombrie 2022, 11:11 (actualizat 24 Octombrie 2022, 07:26) Știrile TVR |

Imediat după ce rușii au invadat Ucraina, conducerea Alianței Nord-Atlantice a hotărât să întărească flancul său estic și a trimis grupuri de luptă în 4 țări din regiune: Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.

Militarii străini din Grupul de Luptă al NATO amplasat în baza de la Cincu au fost impresionați după primele exerciții comune cu soldații români, în centrul de antrenament din județul Brașov.

Reporter: - Cum e să lucraţi cu militarii români?

Maior Florent, fost comandant al Forţelor Armate Belgiene în România: - Foarte bine, sunt interesaţi să înveţe aspecte tactice şi e uşor să lucrăm cu ei. (...) Dorinţa de a învăţa şi gândirea pozitivă, zâmbesc mereu şi comunică uşor cu băieţii mei. Militarii români? Da. (...) Dacă începi cu 'bună ziua' şi ai o engleză bună, abordându-i ca fraţi de arme merge perfect.

Franţa a trimis în România și un sistem antiaerian Mamba, extrem de performant, instalat încă din vară în poligonul de la Capu Midia. O singură rachetă costă aproape două milioane de euro și, după lansare, poate atinge de 4 ori și jumătate viteza sunetului.

Președintele României le-a mulțumit militarilor din grupul de luptă al NATO în timpul vizitei pe care a făcut-o la începutul lunii în baza de la Cincu, împreună cu premierul olandez.

Un al doilea convoi constituit dintr-o companie de tancuri Leclerc va intra în România în luna noiembrie.

Despre Grupul de Luptă NATO

Grupul de Luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO dislocate în țara noastră.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO, formează grupul de luptă.

Acesta integrează, prin rotație, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.

Grupul de Luptă NATO contribuie la creșterea cooperării militare a României cu Franța, și, implicit, la consolidarea securității spațiului euro-atlantic pe Flancul Estic.

Cooperarea cu partenerii strategici și existența pe teritoriul național a unor structuri de luptă relevante contribuie la creșterea capacității de apărare și descurajare în contextul războiului din Ucraina și a crizei din regiunea Mării Negre, subliniază Ministerul Apărării.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI -1°C 2°C
CLUJ -1°C 1°C
CONSTANTA -1°C 2°C
CRAIOVA -1°C 0°C
BRASOV -5°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI