Primul cod roşu de furtuni din România, la Galați: locuințe inundate și grădini distruse. Un bărbat a murit în Vâlcea, luat de viitură

16 iunie 2018, 10:25

O viitură puternică formată pe un pârâu a luat un bărbat chiar din fața casei sale, din localitatea vâlceană Jiblea Veche. A fost găsit înecat, la aproximativ un kilometru în aval. Familia îi anunțase dispariția, iar acum polițiștii fac cercetări.

Vremea rea a făcut ravagii în 44 localităţi din Alba, Bacău, Cluj, Dolj, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Sălaj, Timiş, Vâlcea şi Vrancea dar şi în Bucureşti, informează IGSU într-un comunicat.

Pompierii militari au intervenit pe toată durata zilei de ieri şi a nopţii în zonele unde au fost inundaţii. Au fost afectate 44 locuinţe, mai multe beciuri, subsoluri, curţi şi 8 tronsoane de drum.

Nu a fost necesară evacuarea preventivă a localnicilor din zonele afectate şi nu au fost înregistrate victime.

Cod roșu de furtună la Galați

A fost cod roșu de furtună timp de aproape două ore, aseară, în județul Galați. Cantitățile de apă au depășit, pe alocuri, o sută de litri pe metrul pătrat. Au fost inundate 8 locuinţe și 10 curţi. Lumina zilei a scos la iveală prăpădul lăsat în urmă de codul roșu.

Mulți dintre săteni și-au găsit păsările moarte după ce a trecut vijelia. Grindina a distrus totul în grădini. A fost atât de mare încât, la ora 12.00, stratul de gheață încă nu se topise.

Drumul Național 25, dintre Galați și Tecuci, a fost inundat. Polițiștii au oprit temporar circulația.

Și tronsonul de cale ferată Galați – Tecuci a fost avariat. Șuvoaiele au rupt terasamentul pe mai multe porțiuni. Iar trenurile circulă pe un singur fir.

Codul roşu vizează fenomenele meteo periculoase, cu un grad de intensitate foarte mare şi cu efecte dezastruoase.

Cod portocaliu în Bacău

Câteva localități din județul Bacău au fost sub cod portocaliu de furtună vineri seară.

Mai multe mașini au rămas blocate pe DN 11A, pe raza localităţii Rădeana, după ce drumul a fost inundat. ISU Bacău a intervenit cu mai multe autospeciale şi bărci și a salvat patru adulţi şi un copil de 3 ani.

Rupere de nori la Iași

A fost rupere de nori în această dimineață și în Iași. Ploaia torențială a durat numai 10 minute, dar a înfundat canalizările din oraș. Apa s-a revărsat în șuvoaie pe străzi și a intrat chiar și în unitatea de primiri urgențe a Spitalului Județean Sfântul Spiridon. Personalul a încercat să pună bariere la praguri.

Pompierii au acționat în judeţele Bacău, Galaţi şi Neamţ pentru înlăturarea urmărilor ploilor abundente. În judeţul Mureş, o viitură produsă pe pârâul Fântânele, în zona localităţii Lunca Bradului, a afectat o casă şi o anexă, iar 16 curţi au fost inundate.

Centrul Operaţional Naţional al IGSU monitorizează permanent situaţia operativă înregistrată la nivel naţional, pentru a asigura un răspuns rapid în cazul producerii unor evenimente care să afecteze populaţia.

Iar fenomenele extreme continuă. Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi torenţiale pentru Suceava, Botoşani, Neamţ şi Iaşi, valabil din această seară, de la ora 21.00, până mâine seară. Dar şi cod galben pentru cea mai mare parte a Moldovei, zonele de deal şi de munte.

(w500) LocalităÅ

(w500) LocalităÅ

(w500) LocalităÅ

(w500) LocalităÅ

(w500) LocalităÅ

(w500) LocalităÅ

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite