Primul centru spațial european a fost inaugurat în Suedia, la Esrange. Complexul include și un astrodrom, de unde vor fi lansate rachete care vor plasa sateliți pe orbita Terrei

14 ianuarie 2023, 12:06

Centrul spaţial suedez schimbă radical modul în care europenii pot contribui la cercetarea universului. După ani de pregătiri și construcție a fost posibilă inaugurarea oficială a primului centru spațial european de pe continent. Se află la Esrange, la 35 de kilometri est de Kiruna.

ULF KRISTERSSON, premierul Suediei: Este prima facilitate de acest fel pe Europa continentală, iar realizarea sa a fost posibilă prin cooperarea cu parteneri internaţionali de încredere. Esrange este şi un exemplu excelent despre cât de esenţiale sunt educaţia şi cercetarea de înaltă calitate pentru prosperitatea noastră şi cât de mult contribuie la competitivitatea europeană pe termen lung.

Ceremonia a fost primul eveniment major al președinției suedeze a Consiliului Uniunii Europene.

URSULA VON DER LEYEN, președinta Comisiei Europene: Schimbările climatice. Ei bine, dacă vrem să înţelegem eficient schimbările climatice, spaţiul ne oferă 60% din măsurătorile de care avem nevoie. Dacă priveşti din spaţiu, poţi avea majoritatea datelor de care ai nevoie pentru a înţelege ce se întâmplă.

Complexul de la Esrange include și un astrodrom de unde vor fi lansate rachete care vor plasa pe orbită sateliți de cercetare și comunicații.

Este a treia tentativă vest europeană de punere la punct a capacității spațiale, după cele din Italia și Marea Britanie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite