România stă pe o groapă de gunoi care poate produce, anual, sute de mii de euro. În schimb, pentru că nu aruncăm selectiv şi nu avem infrastructura necesară nu știm să valorificăm asta. România reciclează doar 3% din deșeuri, iar specialiștii spun că "Tot deşeul este valoros!". Europenii știu asta, noi mai puțin. Țara noastră se situează pe ultimele poziții în Europa la nivel de reciclare. Este fruntașă, in schimb, la capitolul deșeuri municipale duse la groapa de gunoi. În țările occidentale, doar 1 procent dintre deșeurile municipale ajung la groapa de gunoi. Până acolo mai avem de reciclat. Unul dintre cele mai des întâlnite tipuri de deșeuri îl reprezintă fără îndoială aparatele electrocasnice vechi.
Cu toții știm, măcar în teorie, că nu trebuie aruncate direct la gunoi, ci duse în centre speciale de reciclare, unde să fie demontate și reciclate selectiv. Primul centru municipal de colectare a deșeurilor din gospodăriile private din România a fost deschis în urmă cu 3 ani la Iași.
DEEE înseamnă toate echipamentele electrice și electronice la care vă puteți gândi: frigider, mașină de spălat, televizor, computere, telefoane mobile, radio-casetofoane, camere video, cuptoare cu microunde. Practic, ele sunt peste tot în jurul nostru și contribuie semnificativ la calitatea vieții noastre.
Anumite tipuri de DEEE, în special din zona IT - computere, servere, laptopuri - pot fi reconditionate si apoi reutilizate.
Ieșenii vor putea aduce la centru deșeurile din gospodăriile proprii: hârtie, carton, sticlă, metal, deșeuri din construcții, echipamente electrice și electronice vechi, baterii și acumulatori. Toate își vor găsi drumul către un flux optim de reciclare și reutilizare.
Centrul este deschis în intervalul orar 08:00 - 20:00, de luni până sâmbătă.