Primul centru acreditat special pentru transplant hepatic pentru copii, la spitalul „Grigore Alexandrescu” din București

10 noiembrie 2022, 21:27

Copii sau adolescenţi cu ficatul distrus de ciuperci otrăvitoare sau chiar de prea mult paracetamol de exemplu, au nevoie urgent de transplant. Sunt şi alte cazuri dramatice, cu insuficienţă hepatică de la diverse boli sau de la malformaţii din naştere. De acum, pot face transplant la spitalul „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti.

Dana Păcurar, şefa echipei de hepatologie şi gastroenterologie, Spitalul ,,Grigore Alexandrescu”: Cazurile de intoxicaţii acute, cu insuficienţă hepatică o să fie prioritizate.

Transplant de ficat la copii se face din anul 2001, la Fundeni. Echipa noului centru de la Grigore Alexandrescu s-a pregătit în timpul intervenţiilor de acolo.

Prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Transplant Hepatic de la Institutul Fundeni: Primul transplat hepatic din România, Timea Balogh, era un copil de un an la vremea respectivă. Anul ăsta, la 21 de ani, o să nască primul copil.

La primele operaţii echipa de la Fundeni va fi prezentă până când programul de aici va putea evolua pe cont propriu.

În cele mai multe cazuri, părinţii vor dona copiilor o parte din ficat. Se va face şi transplant de la donatori în moarte cerebrală. Un organ donat va putea fi împărţit şi între un copil şi un adult.

Prof. dr. Vlad Brașoveanu, ,medic primar Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic, Institutul Fundeni: Adultul se va face la Fundeni, iar copilaşul, transplantul propriu-zis se va face la spitalul Grigore Alexandrescu. Avem o experienţă suficient de mare. Peste 50 de copii transplantaţi.

Conf. dr. Laura Bîlănescu, şefa Centrului de Transplant Hepatic de la spitalul ,,Grigore Alexandrescu”: Avem deja nişte pacienţi incluşi în lista de transplant. Noi ca echipă suntem pregătiţi, dar trebuie copilul trebuie să fie pregătit, donatorul să fie pregătit.

Zece copii sunt acum pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat. Cazurile foarte complicate vor fi trimise în continuare peste hotare.

Numai în ultimii 3 ani, 8 micuți care aveau mai puțin de doi ani au primit organul salvator în Italia sau Belgia. Cei mai mulți s-au născut fără căi biliare.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În medicină, acumularea de experienţă este esenţială pentru realizarea unor intervenţii tot mai complexe. Siguranţa copilului este esenţială. Cazurile complexe sau cazurile la copii de 0-1 an, unde există anumite limitări în ce priveşte transplantul, în continuare vor avea acces la programul finanţat de Ministerul Sănătăţii.

Procedurile de acreditare a centrului au fost accelerate după ce o fetiţă suspectată iniţial de hepatită misterioasă a ajuns să facă transplant de urgenţă la Fundeni. Era deja în stare extrem de gravă şi a murit ulterior, fără să se mai afle ce boală avea.

Andrei Nica, director executiv, Agenţia Naţională de Transplant: Am luat centimetru cu centimetru, foaie de foaie, că să fie totul în regulă. Am încercat să evaluăm destul de repede şi să acredităm acest centru.

Şeful Agenţiei de Transplant speră să poată acredita curând şi un centru de transplant tisular, de piele şi de os.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite