Primul caz al Parchetului condus de Kovesi în România. Omul de afaceri Cătălin Hideg și firma sa au fost trimiși în judecată de Parchetul European pentru o fraudă de 3 milioane de euro din fonduri UE

Primul caz de fraudă instrumentat de Parchetul European în România ajunge în fața judecătorilor. Un om de afaceri este acuzat de Parchetul condus de la Laura Codruţa Kovesi că ar fi adus prejudicii mari bugetului european.

11 Octombrie 2022, 18:55 (actualizat 11 Octombrie 2022, 19:20) Știrile TVR |

Omul de afaceri Cătălin Hideg și firma sa  au fost trimiși, ieri, în judecată la Tribunalul București, fiind acuzați de spălare de bani și fraudarea unui proiect finanțat din fonduri UE. Rechizitoriul a fost întocmit de structura locală a Parchetului European. În dosar, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă pentru a recupera prejudiciul de 3 milioane de euro. Luna trecută, un alt inculpat din această anchetă a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Conform unui comunicat al Parchetului European, ca să încaseze peste 3 milioane de euro fonduri UE în vederea creării unui centru de cercetare-dezvoltare în recuperare medicală și bio-reconstrucție în Călugăreni-Giurgiu, Hideg a prezentat mai multe declarații și documente false și inexacte. Atât Hideg, cât și Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei firmei spaniole care a livrat echipamentele medicale și a efectuat lucrările de construcție, au semnat declarații în care susțineau că nu se află în conflict de interese, lucru fals: Aelenei fusese angajată a Sanimed, societatea prin care se derula proiectul.

Procurorii mai susțin că procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin faptul că au fost depuse contraoferte fictive din partea altor societăți comerciale, iar societatea din Spania a depus și alte documente false, din care rezulta că îndeplinește condițiile de eligibilitate pentru a dovedi că are capacitatea tehnică de a presta contractul.

Hideg și Aelenei sunt acuzați și de spălare de bani. După ce a încasat banii, Aelenei i-a transferat către companii cu sediul în Cipru și Portugalia, iar o mare parte din aceștia au fost, în final, redirecționați înapoi în conturile lui Hideg, prin emiterea de facturi false.

Luna trecută, Aelenei a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, acesta fiind trimis la Tribunalul București. Pedeapsa a fost stabilită la 3 ani de închisoare, cu suspendare, cu o perioadă de supraveghere de 4 ani.

Omul de afaceri Cătălin Hideg a devenit cunoscut opiniei publice în pandemie, după un contract controversat care a presupus achiziția, de către Statul Român, a 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Afacerea, acum pe masa DNA, a fost parafată de o firmă cu obiect de activitate distribuție de băuturi alcoolice și mâncare – de fapt, un paravan al lui Hideg.  După declanșarea anchetelor împotriva sa, s-a mutat în Abu Dhabi.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 2°C
IASI -3°C 0°C
CLUJ -6°C -5°C
CONSTANTA 0°C 1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -4°C -6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI