Primul avion al Arabiei Saudite care a aterizat în Siria în ultimii zece ani a venit cu ajutoare la Alep

Primul avion saudit după 10 ani la Alep
Primul avion saudit după 10 ani la Alep
14 februarie 2023, 10:07

Este primul avion al Arabiei Saudite care aterizează în Siria de peste zece ani”, a declarat pentru France Presse sub acoperirea anonimatului un responsabil din minister.

Potrivit agenţiei siriene de presă oficiale SANA, avionul saudit este încărcat cu 35 de tone de provizii.

Alep, al doilea oraş ca mărime din Siria, a fost devastat de cutremurul de lunea trecută care a zdruncinat sudul Turciei şi nordul Siriei, provocând în total peste 35.000 de morţi, 31.643 în Turcia şi 3.688 în Siria, potrivit ultimelor bilanţuri anunţate luni seara de autorităţi.

Avioanele încărcate cu ajutoare umanitare care s-au succedat după seism au întrerupt izolarea diplomatică a guvernului sirian.

Preşedintele sirian Bashar Al-Assad este ostracizat de mai multe ţări arabe, fiind exclus din Liga Arabă la sfârşitul lui 2011, după începutul revoltei populare antiregim care a degenerat în război civil.

Cea mai recentă cursă aeriană saudită a aterizat pe teritoriul sirian în februarie 2012, potrivit SANA.

Arabia Saudită a rupt relaţiile cu preşedintele sirian în acel an şi i-a susţinut pe rebeli la începutul războiului, care va intra în curând în al 12-lea an.

Riadul a promis să livreze ajutor zonelor aflate sub controlul puterii, precum şi celor controlate de rebeli din nord-vest.

Regiunea Alep a fost grav afectată de cutremur şi peste 200.000 de persoane au rămas fără adăpost, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Războiul din Siria s-a soldat până în prezent cu peste o jumătate de milion de morţi şi a forţat aproape jumătate din populaţie să-şi abandoneze casele. Majoritatea populaţiei avea nevoie de asistenţă umanitară şi înainte de seism.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite