Primele trenuri cu cereale din Ucraina ar putea ajunge în România în două săptămâni, după finalizarea lucrărilor la linia de cale ferată cu ecartament larg din Portul Galați

Stocurile de cereale din Ucraina vor putea fi exportate și cu trenurile, prin Republica Moldova până în Portul Galați. Autorităţile române au terminat lucrările la linia de cale ferată cu ecartament larg, care acum poate fi folosită direct de garniturile din Ucraina. De 22 de ani nu s-a mai asigurat transport de marfă dinspre Ucraina pe această linie.

07 Iulie 2022, 19:23 (actualizat 07 Iulie 2022, 19:41) Știrile TVR |

Singura linie de cale ferată cu ecartament larg, destinată exclusiv transportului de marfă, este din nou funcțională. Cu o lună mai devreme decât era planificat.

Alina Salanți, corespondent TVR: Muncitorii de la CFR Infrastructură au terminat astăzi lucrările de modernizare de la linia de ecartament larg din zona Galați. Sunt 3,5 km de linie terminată. Începând de astăzi toate trenurile de marfă din Ucraina pot ajunge până acolo pentru a descărca cerealele.

Oana Brânzan, purtător de cuvânt, CFR: Lucrările au fost executate începând din luna iunie, de sucursala regională Galaţi, în regie proprie şi personal de specialitate. În cursul zilei de ieri au fost finalizate şi probele. Pe această linie nu s-a mai asigurat transport de marfă dinspre Ucraina prin Republica Moldova de 22 de ani.

Primele trenuri cu cereale din Ucraina ar putea ajunge în România în cel mult două săptămâni.

Alina Salanți, corespondent TVR: Cerealele vor fi aduse într-un depozit care are o capacitate de 25 de mii de tone. Apoi, cerealele vor fi încărcate în nave și ulterior transportate pe Dunăre către Marea Neagră.

Autoritățile din România și Ucraina caută și alte soluții pentru a continua exporturile de cereale din zona afectată de război.

Reprezentanți ai guvernelor de la București și Kiev au discutat despre deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei de la Racovăț, pentru autoturisme și camioane până în 7,5 tone. În primă fază, pe acolo vor trece camioane goale și cisterne cu combustibil. Vor fi făcute și lucrări de modernizare necesare pentru controlul vamal al camioanelor.

Ionel Strioșteanu, secretar de stat, Ministerul Transporturilor: Un punct de trecere vamal chiar și doar pe rutier vă plasează într-o competiție și într-o poziție mai bună de a avea producție aici, în județul dumneavoastră, pentru Ucraina.

Vama Racovăț a fost închisă în 2010 pentru că nu respecta normele Schengen de securitate cu statele extra-comunitare. Partea românească a vămii a fost reabilitată cu 3,5 milioane de euro, dar nu și cea ucraineană.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 22°C 24°C
IASI 22°C 21°C
CLUJ 18°C 20°C
CONSTANTA 21°C 21°C
CRAIOVA 20°C 22°C
BRASOV 18°C 20°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI