Primele reacții ale opoziției după realegerea lui Macron. Le Pen: Nu s-a terminat încă. Să înceapă ”turul al treilea”, alegerile legislative

24 aprilie 2022, 21:54

Clément Beaune, ministrul Europei al lui Macron, a fost printre primii care au reacţionat.

”Este o victorie clară, prima dată în istoria Republicii a V-a când un președinte este reales când are și majoritate în parlament. Este important, este foarte important, pentru că aceasta a fost o luptă politică, o luptă politică împotriva extremei drepte”.

Marine Le Pen a denunțat „două săptămâni de tactici neloiale” în campanie.

”Desigur, ne-am fi dorit ca rezultatul să fie diferit. Cu peste 43% din voturi, aceasta reprezintă o victorie izbitoare. Milioane de compatrioți au ales Rassemblement National. Suntem mai hotărâți ca niciodată. Nu am nici un resentiment sau ranchiună. Nu vom uita Franța care este uitată. Ideile pe care le reprezentăm au atins noi culmi. În această înfrângere, nu pot să nu simt o speranță. În câteva săptămâni vor avea loc alegerile parlamentare. Acest lucru nu s-a terminat încă. Declaram deschisă lupta pentru Parlament”.

Și Jean-Luc Mélenchon, liderul de stânga radicală care ar putea juca un rol crucial în viitoarele alegeri parlamentare a vorbit despre ”turul al treilea”, reprezentat de alegerile legislative.

”Madame Le Pen a fost învinsă. Franța a refuzat clar să-și încredințeze viitorul ei, iar aceasta este o veste foarte bună pentru unitatea poporului nostru. Cu toate acestea, Emmanuel Macron a devenit cel mai slab ales președinte al Republicii a cincea. Victoria lui plutește într-un ocean de abțineri și buletine stricate. „Turul al treilea” este acum în desfășurare și este esențial ca forțele unite de stânga – noua Uniune Populară – să-și asigure o majoritate în Adunarea Națională”.

Ségolène Royal, candidatul socialist învins de Nicolas Sarkoy în 2007, a avertizat că Macron va avea probleme dacă nu ține cont de natura victoriei sale.

”Cred că francezii au fost lipsiți de o alegere adevărată. Ar fi o greșeală gravă din partea lui Emmanuel Macron să considere că această realegere înseamnă că poate continua să ducă aceeași politică, în același mod, în următorii cinci ani”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite