Primele probe la sistemul de balizaj de pe pista aeroportului din Brașov. Tehnologia folosită este de ultimă oră

În prag de sărbători s-au aprins luminile de balizaj de pe pista Aeroportului Brașov. Se finalizează astfel o etapă esențială pentru viitorul aeroport care se construiește la Ghimbav. Sistemul de balizaj este de ultimă generație, iar lucrările avansate. Brașovenii speră că anul viitor, de Crăciun,vor putea pleca în vacanță de pe acest aeroport.

22 Decembrie 2021, 13:41 (actualizat 22 Decembrie 2021, 13:58) Știrile TVR |

Infrastructura aeroportului de la Brașov se apropie de finalizare. În paralel se lucrează la implementarea procedurilor de zbor și obținerea autorizațiilor de funcționare.

Aseară s-au făcut primele probe ale sistemului de balizaj.

Va fi un sistem de ultimă generație. Tehnologia folosită e tehnologie LED. Volumele implicate în proiect sunt impresionante: în jur de 1100 de lămpi, 170 km de cablu primar, 20 km de cablu secundar, a explicat Radu Mosor, reprezentantul firmei constructoare a balizajului.

Sistemul de balizaj ajută aeronavele să aterizeze chiar în condiții de vizibilitate scăzută, până la 175 de metri vizibilitate în lungul pistei, a precizat Adrian Vestea, președintele Consiliului Județean Brașov.

Aeroportul de la Ghimbav va fi primul din România unde zborurile vor fi dirijate dintr-un turn virtual, ale cărui echipamente vor fi instalate la Arad. Tot de acolo va fi operat și sistemul de balizaj.

Partea de bază, de comandă, va fi la Arad, odată cu turnul de control, pentru că piloții vor solicita aprinderea balizajului pe fiecare direcție și intensitatea corespunzătoare, a spus Alexandru Anghel, şeful Direcţiei Implementare Aeroport.

Aeroportul Brașov e primul care se construiește de la zero în România, în ultimii 50 de ani.

Șantierul a fost deschis în 2008. Abia în 2014 a fost finalizată prima componentă esențială a aeroportului - pista, cu o lungime de 2,8 kilometri.

Investiția e suportată de Consiliul Județean Brașov, care a primit până acum sprijin financiar de la Guvern. Instituția mizează pe acest suport și în continuare, pentru ca aeroportul să devină operațional cât mai curând.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 28°C 32°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 28°C 28°C
CONSTANTA 26°C 29°C
CRAIOVA 31°C 32°C
BRASOV 25°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI