Primele patru elicoptere Black Hawk primite de România pentru intervenții în situaţii de urgenţă, gata să înceapă misiunile

24 noiembrie 2023, 13:46

Deocamdată au ajuns la Băneasa 4 din cele 7 elicoptere Black Hawk cumpărate de Ministerul de Interne. Două vor rămâne la București, alte două ajung la Constanța, iar celelalte, la Cluj Napoca, Iași și Caransebeș.

Raed Arafat, șef DSU: Pe lângă partea medicală, aceste elicoptere sunt dotate pentru stingerea incendiilor de pădure, pentru căutare-salvare maritimă, pentru salvare din munți sau mare, pentru transport personal și de materiale

În funcție de echipare, prețul unui elicopter Black Hawk comandat de MAI este între 23 și 26 de milioane de euro. Inspectoratul General de Aviație va avea 3 aparate dotate pentru căutare-salvare pe mare și 3 pentru uscat. Elicopterele au fost asamblate la fabrica din Polonia a companiei americane Lockheed Martin.

Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA: Această livrare este încă un exemplu a parteneriatului nostru strâns în apărarea siguranței și securității cetățenilor români și a regiunii în general.

Elicopterele IGAV urmează să fie înmatriculate în România. Dacă birocrația se va finaliza în timp util, performantele aparate ar putea fi văzute la verticala Arcului de triumf pe 1 Decembrie.

Până la sfârșitul anului, IGAV va mai primi încă trei elicoptere Black Hawk. Va fi vorba despre un elicopter de poliție, însă vor ajunge la Băneasa și două elicoptere pentru căutare-salvare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite