Premierul desemnat Dacian Cioloș: Vineri avem o altă întâlnire în Coaliție, la care se va discuta - sau să începem negocierile pentru un guvern de coaliție sau să susțină un guvern minoritar propus de USR

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a ieşit de la primele discuţii cu partenerii de coaliţie fără o concluzie. Le-a propus liderilor PNL şi UDMR refacerea coaliţiei şi, dacă nu mai e posibil, să sprijine un guvern minoritar USR. Cioloş spune că exclude orice altă variantă. Aşteaptă un răspuns până vineri, pentru că într-o săptămâna trebuie să vină în faţa Parlamentului cu un nou guvern.

13 Octombrie 2021, 07:39 (actualizat 13 Octombrie 2021, 21:30) Știrile TVR |

Premierul desemnat Dacian Cioloş s-a întâlnit astăzi cu liderii PNL, UDMR şi ai minorităţilor naţionale, pentru o primă discuţie despre formarea unei majorităţi parlamentare. Dacian Cioloș a spus că cele două variante de negociere se vor tranșa vineri: "Sau să începem negocierile pentru un guvern de coaliție sau să susțină un guvern minoritar pe care noi îl vom propune".

Dacian Cioloș, declarații:

-Ăsta e obiectivul, în jurul unui program de guvernare care să cuprindă măsuri pentru gestionarea pandemiei, pentru problema creșterii prețului la energie. Obiectivul meu este să dăm un guvern României cât mai repede, să mergem în parlament cât mai repede, dată fiind gravitatea situației, nu putem aștepta discuții foarte lungi.

-Am venit spre PNL și UDMR pentru că, din punctul nostru de vedere, nu este altă formulă guvernamentală.

-Colegii ne-au spus că au nevoie de o discuție în partid ca să ia un mandat pe o astfel de negociere și vineri vom avea o altă întâlnire ca să vedem care sunt deciziile în aceste partide. Am înțeles că Florin Cîțu are nevoie de decizia partidului.

-Așteptăm decizia PNL și UDMR ca să poată începe negocierile.

-E important să vedem în ce măsură și PNL și UDMR își asumă această responsabilitate de a oferi un guvern României

-Vom discuta vineri: Sau să începem negocierile pentru un guvern de coaliție sau să susțină un guvern minoritar pe care noi îl vom propune. Noi vom discuta asta în Biroul Național.

-Dl Cîțu nu mi-a spus: Nu mai discutăm pentru că ați avut acel vot (n.r., votul la moțiune)

-Avem o desemnare de premier pe care președintele României a făcut-o. Eu iau foarte în serios acest mandat și am mers la două partide, cu un răspuns clar: dacă își asumă sau nu acest guvern.

-Prima variantă este să refacem coaliția. Dar cel mai important este că operăm cât mai repede un guvern care să pună în practică deciziile.

-Partidul care își asumă guvernarea în următoarele luni va face un sacrificiu. Nu mi-e teamă de nicio altă formă de sacrificiu.

 

ACTUALIZARE: Dacian Cioloș face declarații în jurul orelor 19.00.

ACTUALIZARE După întâlnire, Dacian Cioloș a anunțat că nu s-a luat nicio decizie. El a precizat totuși că miercuri seară se va întruni un Birou Național al USR.

ACTUALIZARE Liderii coaliției au venit la sediul PNL, unde are loc întâlnirea. La intrare, premierul desemnat a spus că "suntem într-o situație excepțională, căutăm soluții" și că a venit să le ofere celorlalți lideri politici "un parteneriat onest".

ACTUALIZARE Într-o postare pe Facebook, Dacian Cioloș transmite: "Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu intru la aceste discuții cu liderii PNL și UDMR gândindu-mă la ce pot obține eu de la partenerii noștri, ci la ce le pot oferi ei cetățenilor României. Astăzi, e nevoie să avem multă înțelepciune".

ACTUALIZARE: Întâlnirea dintre liderii Coaliției începe în jurul orei 17.00. Dacian Cioloș va face declarații după ora 18.00. TVR 1 transmite declarațiile, într-o Ediție Specială.

------------------------------------------------------------------------------------------

"Nu este în intenţia noastră de a negocia o majoritate cu PSD şi AUR, am spus lucrul acesta foarte clar. Nu avem compatibilităţi politice. Noi ne asumăm aici nişte măsuri de guvernare care cred că nu sunt compatibile cu felul în care PSD şi AUR văd lucrurile. Am spus lucrul acesta de la început. Intenţia noastră este să discutăm cu partenerii din coaliţie şi să refacem această majoritate. Ne-am asumat această responsabilitate şi vom avea o primă discuţie să vedem cum se poziţionează, dincolo de declaraţii publice", a afirmat, marţi, preşedintele USR, Dacian Cioloş, care, potrivit Constituţiei, are 10 zile pentru a se prezenta în faţa Parlamentului ca să ceară votul de încredere asupra programului şi întregii liste a Guvernului.

El a spus că obiectivul său este de a pregăti un guvern rapid, care să gestioneze situaţia de criză şi pentru aceasta va discuta cu partenerii din coaliţie - PNL, UDMR, minorităţi. Cioloş se va întâlni astăzi doar cu preşedinţii acestor partide.

Kelemen Hunor: Refacerea coaliţiei este posibilă

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a arătat că refacerea coaliţiei de guvernare "este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale".

"Miercuri vom participa la întâlnirea la care Dacian Cioloş a invitat PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Vom asculta cu atenţie propunerea preşedintelui USR: programul de guvernare, strategia propusă pentru atingerea obiectivelor asumate în programul de guvernare, dar şi componenţa noului Cabinet, după care vom decide despre sprijinirea noului guvern. Refacerea coaliţiei este posibilă numai dacă toţi care au fost prezenţi la negocierile din decembrie anul trecut vor face parte din aceasta, adică: PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale", a scris liderul UDMR, marţi seara, pe pagina sa de Facebook.

Întâlnirea ar putea avea loc la sediul PNL

Liberalii au avut marţi seara o şedinţă online de Birou Permanent Naţional. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri cu premierul desemnat, Dacian Cioloş.

"Sigur va merge preşedintele partidului (la discuţii - n.r.). Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuţie (cu liberali - n.r.) din toată ţara pentru a vedea şi opinia fiecăruia dintre ei. (...) Nu ştiu ce îi va spune Florin Cîţu mâine lui Dacian Cioloş. (...). Va fi o discuţie la sediul PNL. Domnul Cioloş a fost invitat, în urma unei discuţii, să se întâlnească mâine, pentru că îl tot suna pe Florin Cîţu. Au decis să se întâlnească. Eu aşa ştiu că se vor întâlni la sediul PNL. Posibil să vină şi Kelemen Hunor. Eu aşa ştiu", a afirmat Vîlceanu, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

El a susţinut că este posibil să mai existe şi alte întâlniri. Dan Vîlceanu a subliniat însă că Dacian Cioloş trebuie să vină cu o rezolvare, altfel "înseamnă că a fost iresponsabil şi nu face decât să lungească această perioadă de criză degeaba".

USR ar putea propune şi un Cabinet propriu dacă negocierile eşuează

Vicepreşedintele USR, deputatul Dan Barna, a declarat în schimb că Uniunea Salvaţi România va propune un Cabinet propriu în cazul în care, la întâlnirea de miercuri a preşedinţilor partidelor care au fost în coaliţie, nu se conturează negocieri pentru o colaborare cu PNL şi UDMR.

"Depinde ce se va întâmpla în dialogul preşedinţilor de mâine după amiază, dacă se deschid negocierile, pe bune ca să spun, probabil la începutul săptămânii viitoare, s-ar putea luni, marţi, să avem o concluzie. Dacă mâine se spune doar nu discutăm, nu vrem să avem niciun fel de dialog, lucrurile s-ar putea să se rezolve chiar mai repede", a afirmat Barna, la TVR.

Întrebat dacă USR va trece la elaborarea unui Cabinet propriu, Dan Barna a răspuns: "Categoric, care s-ar putea să fie pe vineri sau, cel mai târziu, luni".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 6°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 8°C 7°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 4°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI