Primele cifre ale recensământului 2022, ce amenzi primesc cei ce nu s-au recenzat, câți români sunt în diaspora. Șeful INS: „Cifra va fi în apropiere de 19 milioane”

Migrația internațională s-a mai redus, susține șeful Institutului Național de Statistică Tudorel Andrei, făcând precizări și despre  ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat și dacă vor primi sau nu amendă, după ce a anunțat primele cifre ale recensământului 2022.

05 August 2022, 19:03 (actualizat 05 August 2022, 19:17) Știrile TVR |
Primele cifre ale recensământului 2022

Președintele Institutului Național de Statistică - Tudorel Andrei a anunțat primele cifre ale recensământului realizat în acest an în România. Șeful INS a explicat și ce se întâmplă cu românii care nu s-au recenzat și dacă vor primi sau nu amendă.

„Migrația internațională s-a mai redus, nu mai e la nivelul anilor 2007-2008-2009, cand am atins valori de vârf. Acum fluxul anual e relativ mic 50 de mii 60 de mii. Problema este e alta: navetistii europeni câți sunt? Că cei plecati sunt 4-5-6 milioane, e important. (...) Problema e cati români sunt plecati pe o perioada scurta, merg la muncă în strainatate 2-3-5 luni si vin in populatia rezidenta, cer servicii publice in România, au copiii în România, asta e problema. Din acest motiv, recensamantul este crucial. Sa raspunda la aceasta întrebare . Există o întrebare în chestionar care, sper, va aduce un răspuns”, a explicat șeful INS, la Realitatea Plus.

Despre românii din străinătate, Tudorel Andrei spune că „în afara tarii, cei care sunt peste 12 luni sunt considerati emigranti. Conform datelor de la ONU, dupa cetatenie sunt undeva la 4 milioane. Dupa un studiu exceptional OECD făcut pentru Guvernul României in 2018, undeva la 3,4-3,6 milioane, in functie de cetatenie, loc nastere. (...) Dupa cifrele noastre și Eurostat sunt in jur tot de 3-5-3,6 milioane de persoane”.

Ce pățesc cei care nu au reușit să se recenzeze

Nu, cei care nu s-au recenzat nu vor primi amendă, iar cei la care vom avea elemente că au fost prezenți 12 luni (în România - n.r.) vor fi numărați în baza de recensământ. (...) E o estimare si poate fi verficată sau nu. Cifra va fi in apropiere de 19 milioane”, a anunțat Tudorel Andrei despre populația României, în prezent, în exclusivitate, la Legile Puterii, cu Alexandra Păcuraru.

Despre numărul de familii din România, șeful INS a explicat că „statistica publică în fiecare an aceste date. Din păcate, din cauza declinului demografic, sunt puține familii care au mai mult de 3 copii, media e undeva de 1,7 copii la o femeie, dar ne inscriem pe acelasi trend european. Încă suntem peste media europeană cu acest indicator”.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 33°C 34°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 29°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 32°C 33°C
BRASOV 26°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI