Primele avioane F-16 din Norvegia vor veni în România în 2022. Peste 3 ani, Mig-ul 21 Lancer va fi scos din serviciul de luptă

Primele avioane F-16 cumpărate din Norvegia vor ajunge în România peste exact un an. Potrivit șefului Forțelor Aeriene, armata va avea 3 escadrile de F-16 la sfârșitul lui 2024. Generalul Viorel Pană a declarat în exclusivitate pentru Știrile TVR că, cel mai probabil, peste 3 ani, Mig-ul 21 Lancer va fi scos din serviciul de luptă. România a anunțat recent că va cumpăra din Norvegia 32 de aparate F-16 aflate în uz, pentru care va plăti aproape jumătate de miliard de euro.

27 Decembrie 2021, 21:03 (actualizat 27 Decembrie 2021, 21:21) Știrile TVR |

Potrivit generalului Viorel Pană, România va semna contractul pentru cele 32 de avioane în primăvara viitoare. Primele trei aparate ar urma să ajungă în țară la sfârșitul anului viitor, urmând ca Forțele Aeriene Române să aibă cea de-a doua escadrilă de F-16 la sfârșitul lui 2023, iar cea de-a treia, un an mai târziu.

General Viorel Pană, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene: Avioanele vin la cheie, vor zbura din secunda 1, vor trebui adaptate la standardele românești. Vorbim despre aplicarea schemei de vopsire națională a F-16 românesc și despre sistemele de comunicații securizate, despre sistemele de recunoaștere amic-inamic, toate acestea fiind caracteristice fiecărei națiuni.

Avioanele cumpărate din Norvegia vor putea fi folosite cel puțin 10 ani, însă, în funcție de necesități, resursa va putea fi prelungită. Pentru Forțele Aeriene, cea mai mare problemă va fi să pregătească în doar 2-3 ani foarte mulți piloți, ingineri și tehnicieni pentru cele 32 de avioane. Cei mai mulți vor fi pregătiți în țară, însă România va apela cu siguranță și la ajutorul aliaților.

General Viorel Pană, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene: În Statele Unite vom continua să pregătim piloți cel puțin patru pe an. Și, bineînțeles, soluțiile de pregătire în Portugalia, în Norvegia, deci partea de pregătire cu Portugalia rămâne deschisă, în timp ce soluțiile pentru pregătirea personalului tehnic sunt exclusiv românești și norvegiene.

Cele 17 avioane F-16 care sunt în prezent folosite de piloții români vor beneficia de un soft superior, modernizarea urmând să se facă la Aerostar Bacău. Potrivit generalului Pană, de anul viitor Forțele Aeriene vor începe să scoată din uz aparatele Mig-21 Lancer, urmând ca, după 2024, misiunile de poliție aeriană să se facă doar cu F16.

După 2024, Mig-urile care vor mai avea resursă vor fi folosite doar pentru antrenament. În funcție de buget, Forțele Aeriene intenționează să cumpere aparate de generația a cincea F-35, undeva după 2030.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 34°C
IASI 34°C 32°C
CLUJ 33°C 34°C
CONSTANTA 27°C 27°C
CRAIOVA 34°C 33°C
BRASOV 29°C 30°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI