Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, la Tema Zilei, despre suspendarea grevei STB de Tribunalul București: Există această hotărâre executorie. Cine nu o respectă săvârșește o infracțiune în mod individual

Peste o mie de angajaţi ai STB au întrerupt lucrul în această dimineață, iar locuitorii Bucureștiului s-au descurcat cum au putut. Directorul STB și primarul Capitalei îi acuză pe sindicaliști că au orchestrat greva generală. Tribunalul București a suspendat protestul și a dispus ca angajații STB să revină urgent în trafic. Primarul Nicușor Dan a vorbit la Tema Zilei, pe TVR 1, despre acest conflict.

20 Ianuarie 2022, 21:01 (actualizat 21 Ianuarie 2022, 00:25) Știrile TVR |

Tribunalul Bucureşti a admis, joi, cererea Societăţii de Transport Bucureşti de suspendare a grevei declanşate de sindicalişti, activitatea în transportul public din Capitală urmând a fi reluată imediat. Decizia instanţei este executorie.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: "Avem o hotărâre a instanței, Tribunalul București, care a spus că această grevă e ilegală și că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanței care poate să fie atacată cu apel. Dar, până atunci, este executorie. Dacă sunt șoferi și vatmani care se uită la noi, îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, și nu cu liderul de sindicat care îi minte și le spune că nu e executorie până la apel. Noi avem o hotărâre pronunțată de o instanță din România, care le spune, individual, fiecăruia dintre oamenii care nu-și exercită activitatea, că trebuie să o facă. (...). Executorul judecătoresc se va prezenta la autobază și va înștiința oficial că există această hotărâre executorie și că cine nu o respectă săvârșește o infracțiune în mod individual".

Primarul a explicat de ce greva este ilegală.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: “În primul rând că această grevă este ilegală, din mai multe motive, cum s-a și pronunțat instanța. Unu: nu ai voie să faci grevă în stare de alertă. Doi: chiar dacă vrei să faci grevă, chiar în afara stării de alertă, ai niște pași procedurali de dialog cu conducerea, care sunt stabiliți de legea dialogului social pe care dumnealor nu au respectat-o și, foarte important, trebuie să anunți opinia publică. Nu te trezești de noaptea până dimineața că tu ai grevă. Și, mai ales, mai important decât asta, într-un sector atât de important cum este transportul public, ai obligația legală să asiguri o treime din activitate”.

Primarul general și-a exprimat speranța că vineri angajații care au protestat își vor relua lucrul.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: “Este o grevă organizată de sindicate şi avem toate dovezile, pe care le-am şi depus la Parchet. Avem mărturii de la oameni care au vrut azi dimineaţă să iasă în traseu şi au fost ameninţaţi de liderul de sindicat să nu o facă, după cum avem dovezi cu acelaşi lider de sindicat care azi, după pronunţarea hotărârii judecătoreşti, a circulat din autobază în autobază ca să convingă oamenii că această hotărâre judecătorească nu este aplicabilă - adică incitarea la nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”.

În această seară, directorul STB le-a trimis angajaților înștiințări că trebuie să se prezinte la lucru în baza acestei hotărâri executorii.

STB a anunţat, joi seară, că angajații care protestează refuză să îşi reia activitatea şi că există posibilitatea ca această grevă să continue şi vineri.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 28°C
IASI 32°C 24°C
CLUJ 27°C 22°C
CONSTANTA 26°C 23°C
CRAIOVA 32°C 29°C
BRASOV 29°C 21°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI